Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό στην Αθήνα

Με μικροένταση ξεκίνησε η διαδήλωση κατά του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό. Διαδηλωτές γιούχαραν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, όταν εκείνος πήγε να κάνει δηλώσεις στις κάμερες. Μετά τη ρίψη καφέ στο άτομό του, τον προέτρεψαν να αποχωρήσει από την πορεία και με τη συνοδεία της προσωπικής του ασφάλειας, ο Γιάννης Παναγόπουλος απομακρύνθηκε από το σημείο.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Επιστημονικοί φορείς, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, δικαστικοί επιμελητές, κ.α.) κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας και μετά στη Βουλή. Στο υπουργείο Εργασίας βρέθηκε και η μηχανοκίνητη πορεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ αναμένεται να προσχωρήσουν και σωματεία της ΑΔΕΔΥ, τα οποία έχουν απευθύνει πρόσκληση για αποκλεισμό του κτηρίου.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχει και η ΓΣΕΕ, η οποία συμπαρίσταται στον κλάδο των επιστημόνων και απευθύνει κάλεσμα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι δρόμοι του κέντρου έχουν αποκλειστεί και ισχύουν ήδη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στηρίζει τη σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση των επιστημόνων, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς και «του αγροτικού κόσμου της χώρας, ο οποίος δίνει κάτω από πολύ άνισες συνθήκες τη μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή».

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συγκυρία, η ψήφιση από την κυβέρνηση νέων επώδυνων μέτρων, που αυξάνουν υπέρμετρα τα ασφαλιστικά βάρη εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα» και υπογραμμίζει ότι «μετά από σχεδόν δέκα χρόνια κρίσης, οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και η πραγματική οικονομία δεν αντέχουν νέα μέτρα». Καταλήγοντας καλεί την κυβέρνηση να μην έχει « προτεραιότητα να προσθέτει νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών, χωρίς να διασφαλίζει παράλληλα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αλλά να δημιουργήσει ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, που θα στηρίζονται στις αρχές της ανταποδοτικότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών».