Η ξαφνική πτώση του Bill Cosby

Πως ο Bill Cosby έγινε ξαφνικά τόσο αποθητικός;

Το τηλεοπτικό δύκτιο TV Land στην Αμερική, έβγαλε από τον αέρα την Τετάρτη επαναλήψεις του “The Cosby Show”, τις οποίες είχε εντάξει στο πρόγραμμά του. Αυτή ήταν μία επιλογή που αντήχησε ξεκάθαρα την απόφαση του NBC να σταματήσει την παραγωγή μίας κωμικής σειράς, όπου θα πρωταγωνιστούσε ο Cosby και την ανακοίνωση του Netflix ότι θα αναβάλει επ’αόριστον την προβολή ενός κωμικού σπέσιαλ, που και πάλι πρωταγωνιστούσε ο ίδιος.

Αύτο που προκαλεί έκλπηξη είναι ότι οι κατηγορίες για βιασμό ενάντια του Cosby, οι οποίες πάνε πίσω δεκαετίες, ξαφνικά έγιναν τόσο επιβλαβείς επαγγελματικά γι’αυτόν τώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ari Adut, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, τα σκάνδαλα ηθικής, σαν κι’αυτό βγαίνουν στην επιφάνεια όταν ένα αδίκημα γίνεται κοινή γνώση.

Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει διασκορπισμένη γνώση για τις κατηγορίες, όπως στην περίπτωση του Cosby, αύτες οι πληροφορίες μπορεί να μην προκαλέσουν αντίδραση στην κοινωνία, παρά μόνο όταν δημιουργήσουν αυτό που ο Adut αποκαλέι “συλλογική και συγκεντρωμένη προσοχή”.

Στην περίπτωση του Cosby, οι κατηγορίες από διάφορες γυναίκες ότι τις νάρκωνε και τις βίαζε είχαν γενικότερα αγνοηθεί, μέχρι που ο κωμικός Hannibal Buress τις ανέφερε σε ένα κωμικό νούμερό του τον προηγούμενο μήνα, προκαλώντας έτσι νέα προσοχή και ενδιαφέρον γι’αυτές.

Και ενώ ο Cosby δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ κάποια ποινική δίωξη, δεν είναι πλέον δυνατόν για κανένα οργανισμό και καμία εταιρεία να αγνοήσει αυτές τις κατηγορίες και αυτό από μόνο του μπορεί να είναι καταστροφικό.

Επιμέλεια: Ρωμανός Γεωργίου

Πηγή: New York Times