Τουρκία: Θρήνος και οργή κατά ISIS και Ερντογάν στο Σουρούτς

Σπαρακτικές σκηνές διαδραματίστηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην πόλη Γκαζιαντέπ στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία όπου πραγματοποιήθηκε τελετή στην μνήμη των 32 θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Σουρούτς, τη Δευτέρα.

Οι παρευρισκόμενοι αποχαιρέτησαν με λυγμούς και συνθήματα τις σορούς των 25 εκ των θυμάτων, των οποίων τα φέρετρα ήταν τυλιγμένα με κόκκινες σημαίες που έφεραν το όνομά τους. Στη συνέχεια επρόκειτο να μεταφερθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ταφούν.

Την οργή των εκατοντάδων συγκεντρωμένων συγκέντρωσε τόσο το ακραία ισλαμιστικό ISIS που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται πίσω από την αιματηρή επίθεση αλλά και η κυβέρνηση του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται, από Κούρδους αλλά και αριστερές οργανώσεις, ότι έκανε επί χρόνια «τα στραβά μάτια» στη δράση των ακραίων ισλαμιστών.

Μάλιστα, οργανώσεις κούρδων και το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν κήρυξε ημέρα πένθους για την τραγωδία στο Σουρούτς. Τα περισσότερα θύματα ήταν ακτιβιστές, κυρίως φοιτητές, και μέλη της οργάνωσης Ένωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας (SGDF) οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδήλωση και συνέντευξη Τύπου ενόψει της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην κουρδική πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία επί συριακού εδάφους και έχει γίνει σύμβολο αγώνα απέναντι στο ISIS λόγω της πολύμηνης μάχης για τον έλεγχό της.

τουρκία1

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι ταυτοποιήθηκε «ύποπτο πρόσωπο» για την επίθεση στο Σουρούτς και «οι διασυνδέσεις του ερευνώνται».  Υποστήριξε ότι με βάση τα στοιχεία υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να έχει σχέση με το ISIS. Δεν διευκρινίστηκε αν αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύουν οι προηγούμενες αναφορές σε τουρκικά ΜΜΕ ότι δράστης του μακελειού ήταν μια νεαρή καμικάζι.

Στην επίθεση στο Σουρούτς έχασαν τη ζωή τους 32 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 100. Από αυτά περίπου 29 παραμένουν στο νοσοκομείο. Μετά την επίθεση, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία θα αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία.

Το ΡΚΚ επανέλαβε τις κατηγορίες σε βάρος του κυβερνώντος ΑΚΡ πως η Άγκυρα έχει κάνει τα «στραβά μάτια» απέναντι στους τζιχαντιστές. Ο Νταβούτογλου απάντησε από το Σουρούτς λέγοντας πως «η Τουρκία και οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ δεν είχαν ποτέ άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με καμία τρομοκρατική ομάδα και δεν έχουν δείξει ποτέ ανοχή».