Εργασιακή «ομηρία» για τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου της Βουλής

Το θέμα των συμβασιούχων υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι βρίσκονται στον «αέρα» και παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εδώ και μήνες ενώ παρέχουν κανονικά την εργασία τους, επανέρχεται για μια ακόμα φορά με δραματικούς τόνους.

Με επιστολή τους (από 16 Ιουλίου 2015) προς τον Δ’ αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη τον ενημερώνουν «για την κατάσταση απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στη Βουλή συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει και παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, παρέχοντας κανονικά την εργασία τους και αναμένοντας την πραγματοποίηση της ρητής δέσμευσης της κυρίας Προέδρου της Βουλής, ότι θα προχωρήσει στην μετατροπή-αναγνώριση των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου».

Όπως αναφέρουν, «οι συμβασιούχοι ΙΔΟΧ είμαστε εβδομήντα άνθρωποι που εργαζόμαστε στη Βουλή, συνεχώς, επί πολλά συναπτά έτη (από 5 έως και πλέον των 15) με ετήσιες ή και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας συμβάσεις. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε διάφορες διευθύνσεις και εργασιακές ειδικότητες. Τυγχάνουμε μισθολογικών απολαβών ισότιμων με αυτές των μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων».

Τα γεγονότα, όπως τα παραθέτουν, έχουν ως εξής: «Εδώ και καιρό (στις 9/3/2015) -και αφού είχε λήξει η πρώτη σύμβαση χωρίς την άμεση ανανέωσή της όπως έως τότε συνέβαινε- προχωρήσαμε σε συνέλευση και εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής των ΙΔΟΧ, η οποία και εξουσιοδοτήθηκε για την εκπροσώπησή μας.

» Κατόπιν, ήλθαμε σε θεσμική επαφή -και ενημέρωση κατ’ επανάληψη- με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, κ. Γ. Θαλάσση, ήδη για πρώτη φορά στις 31/3/2015, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι η Πρόεδρος της Βουλής προτίθεται να μετατρέψει τις συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου και επομένως να λυθεί το πρόβλημα οριστικά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

» Μας είχε δε μεταφέρει ο κ. Γενικός Γραμματέας τη βούληση της κυρίας Προέδρου ότι το θέμα θα λυθεί ανυπερθέτως έως το τέλος του μηνός Απριλίου 2015», αναφέρουν, ωστόσο, όπως εξηγούν, «επειδή περνούσε ο καιρός χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, ενώ έληγαν συνεχώς συμβάσεις συναδέλφων, επιδιώξαμε συνάντηση με την ίδια την Πρόεδρο της Βουλής κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου».

«Πράγματι, η Πρόεδρος μας δέχθηκε και μας διαβεβαίωσε η ίδια για τις προθέσεις της και τις άμεσες ενέργειές της σχετικά με τη μετατροπή των συμβάσεων, σε επίσημη συνάντησή μας, παρόντος του κ. Γενικού Γραμματέα και του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Βουλής κ. Στ. Κουσουλάκου, στις 28/5/2015.

» Όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει ανανεωθεί καμία από τις συμβάσεις που έχουν λήξει (η πρώτη από 17/2/2015) με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνάδελφοι απλήρωτοι επί πολλούς μήνες και να αντιμετωπίζουν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αντικειμενικό πρόβλημα επιβίωσης. Μέχρι σήμερα έχουν λήξει οι συμβάσεις 35 ακριβώς συναδέλφων, των μισών δηλαδή επί του συνολικού αριθμού».