Αύγουστος 1976: Μια «άλλη» Αθήνα μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες

Οι τουρίστες κυκλοφορούν με τα σορτσάκια τους, αλλά η Ελληνίδα όπως και οι Αθηναίοι πιο πίσω είναι ντυμένοι «σεμνότερα».

Στις κολώνες του κτιρίου διακρίνονται αφίσες που διαφημίζουν τις δύο τελευταίες βδομάδες της παράστασης ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, στο Θέατρο ΜΙΝΩΑ. Η παράσταση, σατίριζε μεταξύ άλλων το νερό του Καματερού, που πολλοί Αθηναίοι, από τις αρχές εκείνης της χρονιάς, πίστευαν πως θεραπεύει κάθε ασθένεια. Τελικά, η όλη υπόθεση αποδείχτηκε μια τρύπα στο νερό, και ο Καματερός απατεώνας.

Μια αναδρομή στην Αυγουστιάτικη Αθήνα του 1976, μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες, κάνει το σχετικό ρεπορτάζ του iefimerida.gr . 

Τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας το καλοκαίρι του 1976

Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η φωτογραφία με το περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος. Το περίπτερο, εκτός από τον ξένο τύπο, πουλά και αφίσα που εμφανίζει σαν καταζητούμενο τον Χένρυ Κίσινγκερ. Η αφίσα γράφει αγγλικά και ελληνικά: ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ 6000 ΦΟΝΟΥΣ. ΑΜΟΙΒΗ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟΣ.

Ο Χένρυ Κίσινγκερ «καταζητούμενος» σε πρωτοσέλιδο που είναι στα μανταλάκια σε περίπτερο της Αθήνας
Ο Χένρυ Κίσινγκερ «καταζητούμενος» σε πρωτοσέλιδο που είναι στα μανταλάκια σε περίπτερο της Αθήνας / ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα, Αύγουστος 1976

Ο Κίσινγκερ βγήκε αφίσα τύπου WANTED κατηγορούμενος σαν ο εγκέφαλος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (Ιούλιος 1974). Δύο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1976, ο Κίσινγκερ εξακολουθεί να είναι κρεμασμένος στα μανταλάκια, και η αφίσα να έχει ζήτηση, όπως δείχνει η φωτογραφία.

Συνθήματα με σπρέι στους τοίχους για τον Γερμανό αναρχικό Ρολφ Πόλε που είχε συλληφθεί με πλαστό διαβατήριο στην Αθήνα / ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα.Αύγουστος 1976

Σε άλλη φωτογραφία βλέπουμε στον τοίχο γραμμένο το σύνθημα ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ Ρ.ΠΟΛΕ. Τον Αύγουστο του 1976, στην Αθήνα έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον Γερμανό αναρχικό Ρολφ Πόλε που είχε συλληφθεί με πλαστό διαβατήριο στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 1976. Στον τοίχο, βλέπουμε ακόμα αφίσες της ΚΝΕ που ανακοίνωναν εκδήλωση επιστημόνων και εργαζομένων στο Θέατρο Ρουαγιάλ στις 2 Αυγούστου 1976.

Επαγγέλματα σε μια παλιά Αθήνα που δεν υπάρχει πια

Ως νοσταλγική για ένα δύσκολο (και μάλλον χαμένο) επάγγελμα μιας εποχής, χαρακτηρίζουμε τη φωτογραφία του λουστραδόρου, στην πλατεία Ομονοίας τον Αύγουστο του 1976.

Λουστραδόρος σε στοά της πλατείας Ομονοίας σε ασπρόμαυρη φωτογραφία από το 1970
Λουστραδόρος σε στοά της πλατείας Ομονοίας / ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα, Αύγουστος 1976 Τον βλέπουμε με το κασελάκι του να γυαλίζει τα παπούτσια, ενός -μάλλον- τουρίστα αφού φοράει φανέλα. Παλαιότερα (όπως φαίνεται και σε ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, λούστροι γίνονταν ακόμη και παιδιά που ήθελαν να βοηθήσουν την οικογένειά τους.

Εξίσου νοσταλγική, είναι και η φωτογραφία από την πλατεία Συντάγματος, στα σκαλάκια που οδηγούν στο Μνημείο του Αγνώστου. Εδώ, βλέπουμε άλλο ένα χαμένο επάγγελμα, αυτό του πλανόδιου φωτογράφου. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ποιο είναι το κτίριο που φαίνεται να είναι γιαπί, πίσω στην Βασιλίσσης Σοφίας.

Πλανόδιος φωτογράφος στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας
Πλανόδιος φωτογράφος στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας / ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα, Αύγουστος 1976

Το Πολυτεχνείο και το  άσυλο

Πανό στα κάγκελα του Πολυτεχνείου την περίοδο της Χούντας
Πανό στα κάγκελα του Πολυτεχνείου τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης / ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα, Αύγουστος 1976

Φωτογραφία ίδιου μήνα και ίδιας χρονιάς, δείχνει τα κάγκελα του Πολυτεχνείου, όπου έχει αναρτηθεί μεγάλο πανό που γράφει Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Η φωτογραφία αποδεικνύει ότι το Άσυλο συζητιόταν έντονα από τότε.

Τραπεζάκια φοιτητών έξω από το Πολυτεχνείο σε ασπρόμαυρη λήψη από το 1970
Τραπεζάκια φοιτητών έξω από το Πολυτεχνείο στα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της Χούντας / ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα, Αύγουστος 1976

Έξω από το Πολυτεχνείο πάλι, βλέπουμε, ένα από τα γνωστά στους παλαιότερους «τραπεζάκια». Εκεί, δίπλα στα κάγκελα, έβγαζαν οι φοιτητές τραπεζάκια για συγκέντρωση υπογραφών από τους περαστικούς

Οι υπογραφές συμπαράστασης ήσαν για διάφορα θέματα (πολιτικά και φοιτητικά). Εκεί, έβγαζε και το τραπεζάκι του ο Νικόλας Άσιμος, πουλώντας πειρατικές κασέτες και βιβλία, αλλά δεν αντιμετωπίζονταν πάντα ευνοϊκά από κάποιες φοιτητικές νεολαίες.

Στην τελευταία φωτογραφία, βλέπουμε νεαρούς ξαπλωμένους υπό τον ίσκιο τέντας, στα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου. Δεν πρόκειται για εκκεντρικούς κατασκηνωτές του Αυγούστου, αλλά για απεργούς πείνας.

Νεαροί κάνουν απεργία πείνας στα Προπύλαια
Νεαροί κάνουν απεργία πείνας στα Προπύλαια, σε μια συνηθισμένη διαμαρτυρία τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης / ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα, Αύγουστος 1976

Οι απεργοί πείνας, εμφανίστηκαν αμέσως μετά την Μεταπολίτευση, σε πολλά μέρη της Αθήνας. Σήμερα, απεργούς πείνας έχουμε συνήθως στις φυλακές, αλλά τότε, απεργούς πείνας έβλεπες σχεδόν παντού (μπροστά στη Βουλή, στα Προπύλαια, στο Πολυτεχνείο), που πίεζαν με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση του Καραμανλή για διάφορα θέματα. Ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος, αφού προσήλκυαν δημοσιογράφους.