Οι περιοχές - φαβορί για να μεταφερθούν οι φυλακές Κορυδαλλού - Οι αντιδράσεις

Στις 25 Αυγούστου αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της η οκταμελής επιτροπή που έχει ορίσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και του ΓΕΑ. αλλά και διευθυντικών στελεχών των φυλακών Κορυδαλλού και Βόλου, για τον προσδιορισμό του χώρου, όπου θα κατασκευαστεί το σωφρονιστικό κατάστημα που θα αντικαταστήσει – ύστερα από τουλάχιστον δύο χρόνια – το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού.

Σύμφωνα, με ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής «φαβορί» για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού είναι μια έκταση περίπου 30-40 στρεμμάτων γύρω από τις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα, όπου υπάρχουν και δύο στρατόπεδα. Όμως υπάρχουν επιφυλάξεις λόγω της μεγάλης απόστασης από την Αθήνα – προσεγγίζει τα 50 χλμ. – με φόβο για προβλήματα στις μεταγωγές, αλλά και για διαμαρτυρίες δικηγόρων που θα πρέπει να καλύπτουν αυτή την απόσταση για να επισκέπτονται τους πελάτες τους. Σημειώνεται ότι και ο αντιδήμαρχος Αυλώνα κ. Χρήστος Σιδέρης ανέφερε ότι «θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους πολίτες, που ήδη μιλούν για υποβάθμιση, αν κατασκευαστούν σε εκείνο το σημείο οι φυλακές. Διαμαρτυρίες θα υπάρξουν και για την περίπτωση μεταφοράς των φυλακών στο παλιό στρατόπεδο της Μαλακάσας, που τώρα λειτουργεί σαν hotspot  και διαμένουν περίπου 1.200 πρόσφυγες».

Υπάρχουν, ακόμη, σκέψεις για μεταφορά των φυλακών στο Χαϊδάρι – κοντά στις εγκαταστάσεις του ΚΕΒΟΠ, αλλά και στην περιοχή του Σχιστού, όπου και πάλι υπήρχε προ μερικών ετών διερεύνηση για μεταφορά εκεί του σωφρονιστικού καταστήματος του Κορυδαλλού. Όμως τότε εντοπίστηκε κώλυμα λόγω γειτονικού χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων και σχετικών ζητημάτων που είχαν δημιουργηθεί με υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Άλλα μέτρα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, προβλέπεται «διάσπαση» των φυλακών Κορυδαλλού, ώστε να δημιουργηθεί μια αυτόνομη σωφρονιστική μονάδα στην οποία θα κρατούνται τουλάχιστον 400-600 ποινικοί που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό, ώστε να περιοριστεί η κατάσταση χάους και ανομίας που υπήρχε στις φυλακές της χώρας.

Η νέα αυτή μονάδα – πιθανόν σε απομονωμένο χώρο, πάλι εντός των φυλακών Κορυδαλλού – θα δημιουργηθεί για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός με τους προσωρινά κρατουμένους, που θα είναι πλέον ο κύριος «πληθυσμός» στο κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στο να περιοριστεί η ανομία με τις στρατολογήσεις νεαρών ποινικών που μόλις έχουν συλληφθεί για διάφορα αδικήματα μικρού βεληνεκούς από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος που παρέμεναν αδικαιολόγητα στην κεντρική φυλακή. Και από αυτές τις αφανείς στρατολογήσεις και τον κύκλο των παράνομων συνεννοήσεων εντός Κορυδαλλού να προκύπτουν συμβόλαια θανάτου εντός και εκτός φυλακών και να μεγεθύνονται οι συμμορίες. Επιπλέον, ήδη υπάρχει εντολή για μεταγωγή τουλάχιστον 200-300 κρατουμένων σε περιφερειακές φυλακές, καθώς δεν είχαν καμιά δικαστική εκκρεμότητα στην Αττική.

Άμεσες μεταγωγές

Ακόμη, κύριος στόχος των επιτελών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα είναι η άμεση μεταγωγή κρατουμένων, αν το δικαστήριο που εκδικάζει υπόθεσή τους έχει νέα δικάσιμο σε χρονικό διάστημα άνω των 10 ημερών, στις φυλακές που κανονικά κρατούνται. Και όχι αυτό που συνέβαινε με μέλη της αλβανικής μαφίας, οι οποίοι λόγω μεγάλης εγκληματικής δράσης και αλλεπάλληλων δικών κρατούνταν μονίμως στον Κορυδαλλό, είχαν δικτυωθεί εκεί και οργάνωναν δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Ακόμη θα προωθηθεί η αυστηροποίηση του σωφρονιστικού κώδικα, ώστε κρατούμενοι που προχωρούν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα να υφίστανται συνέπειες για τις ενέργειές τους.

Αδρανοποίηση κινητών

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός κ.Ελευθέριος Οικονόμου και η γενική γραμματέας Αντεγκληματιής Πολιτικής, κυρία Σοφία Νικολάου, προχωρούν – ύστερα από τη σύσκεψη με τους διευθυντές των φυλακών – στην προμήθεια συστημάτων ασφαλείας και ελέγχου πρόσβασης σχεδόν για όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Ακόμη υπάρχει μελέτη για την αγορά ειδικών συσκευών εντοπισμού και αδρανοποίησης κινητών τηλεφώνων, που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο σε δύο φυλακές της χώρας.