Ένοχοι οι 51 που συμμετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ

Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης 51 άτομα που έκατσαν στο «σκαμνί» κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις πλατείες της Ροτόντας και της Ναβαρίνου.

Η δίκη ολοκληρώνεται πεντέμισι χρόνια μετά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος και ύστερα από έξι αναβολές που είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι κατηγορούμενοι να βρεθούν εκτός φυλακής, λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτηση. Οι δικαστές έκριναν ενόχους 51 άτομα από τα συνολικά 60 που παραπέμφθηκαν για να δικαστούν για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ως ηγετικά στελέχη του κυκλώματος που εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολούθηση, εμφανίζονται Αλβανοί υπήκοοι, ενώ στη διακίνηση των ναρκωτικών συμμετείχαν και αραβικής καταγωγής άτομα. Η δράση τους έλαβε τέλος τον Δεκεμβρίου του 2018 όταν η ΕΛ.ΑΣ. «έδεσε» την υπόθεση, με φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντο και προχώρησε στη σύλληψή τους.

Στο οπτικό υλικό που κατέγραψαν οι αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας ειδικά μέσα, διακρίνονται καρέ καρέ οι κινήσεις των εμπλεκόμενων ατόμων επί 57 ολόκληρες ημέρες, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε παρακολούθηση σε όλα τα σημεία δράσης τους. Σύμφωνα με τη δικογραφία, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες πριν από τη σύλληψή τους που ήταν υπό στενή επιτήρηση από την ΕΛ.ΑΣ. οι κατηγορούμενοι φαίνεται πως αποκόμισαν πάνω από 500.000 ευρώ πραγματοποιώντας ημερησίως 500 αγοραπωλησίες.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους. Επιπλέον, δύο από τους κατηγορούμενους έχασαν τη ζωή τους και έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος τους, ενώ 11 εξακολουθούν να είναι κρατούμενοι για άλλες υποθέσεις.

Μετά την απόφαση για την ενοχή τους το δικαστήριο διέκοψε και αναμένεται να συνεδριάσει αύριο με την ανακοίνωση των ποινών.