Με κακούς οιωνούς ξεκινά το Euro 2016: Απεργίες, σκουπίδια και φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα

Με τον αγώνα Γαλλίας -Ρουμανίας γίνεται απόψε Παρασκευή στις 22:00 η έναρξη του EURO 2016 και ευχή όλων να είναι μια συναρπαστική, γεμάτη συγκινήσεις αθλητική διοργάνωση. Ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν στη γαλλική πρωτεύουσα δυσκολεύουν πολύ τους διοργανωτές και όλους όσους επισκέφτηκαν το Παρίσι για να απολαύσουν τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Η πόλη είναι πολιορκημένη από τα σκουπίδια ενώ μαίνονται οι κινητοποιήσεις κατά των εργασιακών μέτρων που επιχειρεί να περάσει η γαλλική κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο όμως “εμπόδιο” για να χαρεί κανείς την διοργάνωση είναι ο φόβος για μία νέα τρομοκρατική επίθεση.

Τα μέτρα ασφαλείας στις ανοικτές συγκεντρώσεις είναι δρακόντεια ενώ τo τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται ασκήσεις με προσομοίωση στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης, 24 εθνικές ομάδες θα δώσουν τις δικές τους μάχες, διεκδικώντας το στέμμα της βασίλισσας της Ευρώπης και η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του Σταντ ντε Φρανς και του Παρκ ντε Πρενς, των περιοχών όπου θα συγκεντρώνονται οι οπαδοί και το Σεν Ντενί, καθώς και 4 ξενοδοχείων διαμονής των ποδοσφαιριστών, δύο ξενοδοχείων της UEFA και του διεθνούς κέντρου επικοινωνιών.

Οι αριθμοί πραγματικά είναι εντυπωσιακοί, καθώς στη διάρκεια του τουρνουά (όπου αναμένεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες περίπου 8.000.000 φίλαθλοι) θα βρίσκονται επί ποδός: 42.000 αστυνομικοί, 30.000 χωροφύλακες, 10.000 στρατιώτες, αλλά και άλλοι 10.000 σεκιούριτι (τους οποίους απαίτησε η UEFA), οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη του ελέγχου στους χώρους του γηπέδου, με τις ζώνες ασφαλείας να ξεκινούν από απόσταση δύο χιλιομέτρων.

Οι επιθέσεις στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2015 και αυτές  στις Βρυξέλλες πριν από τρεις μήνες δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό και για το λόγο αυτό σε όλες τις πόλεις όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες, θα υπάρχουν διάσπαρτοι ελεύθεροι σκοπευτές (κυρίως στις περιοχές κοντά στα ξενοδοχεία των αποστολών και στα γήπεδα).

Απεργίες και σκουπίδια

Ωστόσο, άλυτο παραμένει το θέμα με τη συνύπαρξη Euro και κινητοποιήσεων, με την αστυνομία πολυδιασπασμένη σε πολλά μέτωπα.

Καθόλου ενθαρρυντική δεν ήταν η δήλωση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του Euro 2016  Ζακ Λαμπέρ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter:.«Η εικόνα που δίνεται δεν είναι αυτή που θέλαμε», δήλωσε ενώ στην ερώτηση εάν οι απεργίες απειλούν να χαλάσουν τη γιορτή, απάντησε «Έχει ήδη χαλάσει».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία θα δημιουργήσουν δυσκολίες που «δεν θα έχουν επιπτώσεις στη διεξαγωγή των αγώνων», συνέχισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «από τη στιγμή που οι ομάδες και οι διαιτητές μπορούν να μετακινηθούν», ακόμη και με ιδιωτικά μέσα.

«Όμως, οι αγώνες γίνονται για τους θεατές και αυτό είναι πιο περιπεπλεγμένο. Αν όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου δεν μπορούν να έρθουν στη Γαλλία, να κυκλοφορήσουν στη Γαλλία, αυτό είναι πιο οδυνηρό», είπε.

Από την πλευρά της η δήμαρχος του Παρισιού Αλ Ινταλγκό δεσμεύτηκε την Παρασκευή για την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα, παρά την απεργία που πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή.

«Βεβαίως, όλα τα σκουπίδια θα μαζευτούν». Πότε; «Εδώ, τώρα. Σήμερα, ήδη γίνεται η αποκομιδή τους», δήλωσε στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα RMC και BFMTV.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν “μερικές ημέρες” για να επανέλθει η κατάσταση της πόλης στην φυσιολογική της εικόνα.

Εδώ και ημέρες, τα σκουπίδια συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια του Παρισιού, παρουσιάζοντας ένα δυσάρεστο θέαμα στην πρωτεύουσα, την ώρα που ξεκινά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, για το οποίο αναμένονται δύο εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες.

Οι Γάλλοι ωστόσο πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα χαλάσει την γιορτή και χθες Πέμπτη γιόρτασαν την έναρξη του Euro όπως αρμόζει σε μια τέτοια διοργάνωση.