Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ

Την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ, σε μια 26χρονη γυναίκα, ανακοίνωσε το νοσοκομειακό κέντρο Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Η κατάσταση της νεαρής κοπέλας είναι σταθερή, ενώ η επέμβαση είχε διάρκεια 9 ολόκληρες ώρες.

Όπως διευκρίνισε το κέντρο σε ανακοίνωσή του, η μήτρα που μεταμοσχεύθηκε ανήκε σε μια δότρια που έφυγε από τη ζωή. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες ωστόσο η ιατρική ομάδα θα δώσει συνέντευξη τύπου την ερχόμενη εβδομάδα στο Κλίβελαντ.

Σ’ αυτή την επέμβαση μπορούν να υποβληθούν γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή, κάτι που φυσικά δεν τους επιτρέπει να τεκνοποιήσουν. Η έλλειψη αυτή αφορά παγκοσμίως το 3 με 5% των γυναικών, σύμφωνα με το νοσοκομειακό κέντρο.

Οι γυναίκες που έχουν κάνει μεταμόσχευση μήτρας, θα πρέπει να περιμένουν για έναν χρόνο προτού προσπαθήσουν να κάνουν παιδί, ώστε να έχει παρέλθει ο χρόνος που χρειάζεται για την ανάρρωσή τους μετά την εγχείρηση και από την πλευρά τους οι γιατροί να έχουν προσαρμόσει τις δόσεις του φαρμάκου που τους χορηγείται για να μην απορριφθεί το μόσχευμα.

Ωστόσο, η μεταμόσχευση μήτρας είναι προσωρινή καθώς το μόσχευμα αφαιρείται μετά τη γέννηση ενός ή δύο παιδιών. Έτσι, η γυναίκα μπορεί να σταματήσει τη θεραπεία που λαμβάνει για να μην απορριφθεί το μόσχευμα.

Το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Γκέτεμποργκ ήταν το πρώτο στον κόσμο που πραγματοποίησε το 2013 με επιτυχία μια μεταμόσχευση μήτρας, η οποία επέτρεψε σε μια γυναίκα να γεννήσει ένα παιδί τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο ήταν το πρώτο που γεννήθηκε ποτέ με τη μέθοδο αυτή.

Η σουηδική ομάδα πραγματοποίησε συνολικά 9 μεταμοσχεύσεις μήτρας, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν 5 εγκυμοσύνες και 4 γεννήσεις, είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο η Cleveland Clinic.

Ένα από τα προβλήματα αυτών των μεταμοσχεύσεων είναι κυρίως η απόρριψη του μοσχεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στη Βρετανία μια ομάδα ερευνητών έλαβε τον Σεπτέμβριο το πράσινο φως των αρμόδιων αρχών της χώρας για να προχωρήσει ήδη από φέτος στην πρώτη κλινική δοκιμή της μεθόδου αυτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα αφορά 10 γυναίκες.

Επίσης στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2015 η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής τάχθηκε υπέρ της συνέχισης ενός ερευνητικού προγράμματος για τη μεταμόσχευση μήτρας, ενώ δύο ιατρικές ομάδες αναμένουν να πειραματιστούν πάνω σε αυτήν την ριψοκίνδυνη και γεμάτη αβεβαιότητες επέμβαση.