Chris Rock ή η δυσκολία να είσαι μαύρος στο Χόλιγουντ

EINAI MIA BIOMHXANIA ΛΕΥΚΩΝ

Ο αμερικανός κωμικός, ηλικίας 49 ετών σήμερα, επιστρέφει με έναν μοναδικό τρόπο στην πορεία της καριέρας του και κυρίως στη δυσκολία που έχουν οι μαύροι ηθοποιοί για να επικρατήσουν στον αμερικανικό κινηματογράφο.

Στην ταινία του Top Five, που βγαίνει στην Αμερική σε λίγες μέρες, ο χιουμορίστας και σκηνοθέτης Chris Rock παίζει ίσως τον πιο αυτοβιογραφικό του ρόλο: τον ρόλο ενός κωμικού και επιτυχημένου ηθοποιού, αποφασισμένου να πείσει ότι μπορεί να είναι και σοβαρός.

Αυτή η κωμωδία που βγάζει στην επιφάνεια την άβυσσο της προσωπικής του καριέρας, κρύβει και κάτι άλλο σημαντικό: τα προβλήματα που έχουν οι μαύροι να επικρατήσουν στο επάγγελμα, είτε σαν ηθοποιοί είτε σαν παράγοντες και η προσπάθεια να πείσουν το Χόλιγουντ για το ταλέντο τους. Σε ένα άρθρο που έγραψε στο Hollywood Reporter ο Chris Rock ήταν κατηγορηματικός:

«Πρόκειται για μια βιομηχανία των Λευκών. Όπως το NBA είναι μια βιομηχανία Μαύρων, έτσι ένα πράγμα. Δεν θέλω να πω ότι είναι κάτι κακό. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Πού είναι το μεγάλο πρακτορείο για τις σχέσεις με τον Τύπο για Μαύρους; Πού είναι οι μεγάλοι Μαύροι ατζέντηδες; Πού είναι οι μεγάλοι παραγωγοί για ταινίες με Μαύρους;»

Για να μπορέσει να μπει στο χώρο χρειάστηκε τη βοήθεια του Εντι Μέρφι τη δεκαετία του 1980. Και τώρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο για τα νεότερα ταλέντα. «Για την Λέσλι Τζόουνς, ηθοποιό μαύρη και συγγραφέα του Saturday Night Live, τηλεφώνησα σε τέσσερις μάνατζερς, τους καλύτερους στον χώρο της κωμωδίας και μου είπαν όλοι όχι», δηλώνει.

Σε μια μεγάλη συνέντευξη που είχε δώσει στον συγγραφέα Frank Rich τον Νοέμβριο, για το σάιτ Vulture, ο ηθοποιός άφηνε αιχμές για την αντιμετώπιση των Μαύρων στην βιομηχανία του κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Frank Rich: […] Εσείς αν είσασταν στη θέση μου που θα θέλατε να πάρετε συνέντευξη από έναν λευκό;

Chris Rock: Θα ήθελα να πάω σε πιο φιλελεύθερα μέρη γιατί μπορεί να βρίσκεστε στα μέρη που υπάρχει ανοχή αλλά να μην υπάρχουν μαύροι.
FR: Φαντάζομαι ότι ένα από αυτά τα μέρη είναι το Χόλιγουντ.
CR: Δεν νομίζω ότι εκεί είχα ποτέ ραντεβού με ένα αφεντικό μαύρο. Η ίσως με έναν…
FR: Βρισκόμαστε στον 35ο όροφο του Mandarin Oriental Hotel, που βλέπει όλο το Central Park.
CR: Ναι, κι εδώ βλέπω μόνον έναν μαύρο που δεν δουλεύει…{εννοεί τον ίδιο}

Στην ίδια συνέντευξη ο ηθοποιός μιλάει για τη δολοφονία του μαύρου νεαρού στο Φέργκιουσον από αστυνομικό και εξηγεί ότι η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι πρόοδος για τους μαύρους.
«Δεν είναι πρόοδος για τους μαύρους. Απλά οι λευκοί έχουν προοδεύσει».

Πάνω σε αυτό το θέμα είχε κάνει και ένα σόου τον Νοέμβριο του 2012, λίγο πριν την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα. Δείτε το βίντεο.

Πηγή:

http://www.iefimerida.gr/news/181488/chris-rock-i-i-dyskolia-na-eisai-mayros-sto-holigoynt-eikones-vinteo#ixzz3L6xkees5