Ένταση στη Βουλή - «'Οχι» από Τασούλα σε Ανδρουλάκη να δώσει αίθουσα στο ΚΙΝΑΛ για να συνεδριάσει η ΚΟ

Ένταση δημιουργήθηκε στη Βουλή, λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ του ΚΙΝΑΛ και του προέδρου του Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνου Τασούλα.

Αφορμή αποτέλεσε η άρνηση του κ. Τασούλα στο αίτημα που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ να χρησιμοποιήσει την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής την Κυριακή για να συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης επεδίωκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της κοινοβουλευτικής απουσίας του από μια τέτοια μάχη, καθώς δεν έχει την ιδιότητα του βουλευτή.

Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επεδίωκε να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή στις 12 μ.μ., πριν τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, με στόχο να υπάρχει και η δική του παρέμβαση στην συζήτηση για την πρόταση μομφής. Η ομιλία αυτή επρόκειτο να γίνει στην μικρή αίθουσα της Βουλής, ωστόσο το προεδρείο της Βουλής δεν έδωσε την έγκρισή του, με αποτέλεσμα να ανακύψει έντονη διαφωνία.

Εξηγώντας την αρνητική στάση του προεδρείου, ο Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να του δοθεί η αίθουσα την Κυριακή το μεσημέρι όταν θα αρχίσει η αντίστροφη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο ελληνικό κοινοβούλιο».

«Η συζήτηση για πρόταση μομφής, είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, και φανταστείτε ένα ακόμα να κάνει ταυτόχρονα κοινοβουλευτική ομάδα. Όπως ξέρετε, στο κανάλι της Βουλής ποτέ δε μεταδίδεται κοινοβουλευτική ομάδα όταν γίνεται συνεδρίαση της ολομέλειας, πόσο μάλλον στην κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Γι’ αυτό είπα ότι την Κυριακή το μεσημέρι δεν μπορεί να συνεδριάσει μέσα στη Βουλή και να βρίσκει ομάδα του ΚΙΝΑΛ την ώρα που θα αρχίσει η αντίστροφη διαδικασία ομιλίας των πολιτικών αρχηγών» πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ ζήτησε τη μικρή αίθουσα της Βουλής ώστε να γίνει σύγκληση της ΚΟ την προσεχή Κυριακή και το προεδρείο αρνήθηκε, ζητώντας αφενός εξηγήσεις από το προεδρείο και αφετέρου από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση και να πουν αν συμφωνούν με αυτή την «ατυχή πρώτη απόφαση του προεδρείου», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο το παραπέμπεται στη διάσκεψη των προέδρων να το αποφασίζεται μόνος σας σήμερα… Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή έχουμε ”ενός ανδρός αρχή” αυτό παρακαλώ να διασαφηνιστεί και παρακαλώ πολύ όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σε ένα θέμα που είναι θέμα Δημοκρατίας και αυτονόητο», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

«Ούτε ”ενός ανδρός αρχή” υπάρχει ούτε τίποτα… Αυτό το οποίο ζητάτε να γίνει μεθαύριο έγινε στον προϋπολογισμό» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.