Σε εξέλιξη η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Βουλή (LIVE)

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ξεκίνησε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με το σκεπτικό ότι «μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι -πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.

Σήμερα αναμένεται να παρέμβουν έξι μέλη της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, Εσωτερικών Μ. Βορίδης, και οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Μίνα Γκάγκα, Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης και Εσωτερικών Στ. Πέτσας.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Τζανακόπουλος: Προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα

Η συζήτηση άνοιξε με την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, στο Κίνημα Αλλαγής και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από νέα προοδευτική διακυβέρνηση «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας «συγγνώμη που χαλάσαμε ένα ακόμα ανέμελο Σαββατοκύριακο του πρωθυπουργού. Αυτά έχει η Δημοκρατία ακόμα και για τους Λουδοβίκους, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει άπλετο χρόνο να αναπληρώσει αν κάνετε αποδεκτή την πρόταση δυσπιστίας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε το κόμμα του βρίσκεται σε αντιστοιχία με το λαϊκό αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Να φύγετε» είπε για να προσθέσει «δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση απέτυχε σε κάθε πεδίο που διαχειρίστηκε. Είναι επιτακτική ανάγκη να φύγετε τώρα. Ζούμε συντρίμμια που δημιουργήσατε. Όχι μόνο δεν καταφέρατε να διαχειριστείτε μια προαναγγελθείσα κακοκαιρία, δεν παραδεχθήκατε τα λάθη σας και επιχειρείτε να φορτώσετε την ευθύνη σε όλους τους άλλους. Στην Αττική Οδό, στους πολίτες στην ΕΜΥ, στην αυτοδιοίκηση».

Ο ίδιος επιτέθηκε και στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη λέγοντας «Μαζί με την κατάρρευση του επιτελικού κράτους εξελίσσεται ακόμα μια σκοτεινή υπόθεση . Ιστορία συνομιλιών, συνδιαλλαγών του κ. Γεραπετρίτη και του Φρουθιώτη. Χαρακτηριστικό της παρακμής ότι το δεξί χέρι του Μητσοτάκη είναι σήμερα στο χέρι του Φουρθιώτη. Αν ήμουν στη θέση σας θα ντρεπόμουν γιατί δώσατε το δικαίωμα να εκβιάζει την κυβέρνηση ένας υπόδικος δήθεν δημοσιογράφος».

Απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής σημείωσε «θέλετε να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή όχι; Εκτός αν στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων είναι η επανάληψη καταστάσεων όπως της κυβέρνησης Παπαδήμου».

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Επιβλαβής για τον τόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επιβλαβή για τον τόπο και την κοινωνία χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας εκ μέρους των βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας.

Το λαϊκό αίτημα και απαίτηση είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι “στη Δημοκρατία, σε περιόδους κρίσης ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχουν αδιέξοδα”.

Ως κυβέρνηση, είστε μέρος της κρίσης, που με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλήψεις σας, ανατροφοδοτείτε και πολλαπλασιάζετε την κρίση και τις συνέπειες που ζει η κοινωνία. Στο ερώτημα γιατί (ζητείται η) προσφυγή στην κάλπη, ενώ ζούμε μια πολλαπλή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η κα Ξενογιαναοπούλου είπε ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος. Για να την αντιμετωπίσουμε. “Γιατί ‘ο λαός σώζει. Δεν σώζεται’, όπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης” σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χειροκροτούμενη από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και άλλη πολιτική: Ο λαός να δώσει το διέξοδο, προκειμένου να υπάρξει ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα φέρει διέξοδο, προοπτική και ελπίδα στο λαό, είπε η κα Ξενογιανακοπούλου.