Πεζή από το Μ. Μαξίμου στο ΥΠΕΞ, Δένδιας & Τσαβούσογλου - Η συνάντηση με Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση διήρκεσε ένα τέταρτο περισσότερο από τον προκαθορισμένο χρόνο και στη συνέχεια, πρωθυπουργός ξεπροβόδισε τον Μεβλούτ Τσαβούσγλου, σε φανερά φιλικό κλίμα και με τους συν ομιλούντες σε καλή διάθεση.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-05/tsavousoglou-mitsotakis-dendias-maximou-7.jpg.webp?itok=IeqnbS-t

Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Νίκος Δένδιας, επεφύλασσαν μία έκλπηξη στους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία, καθώς προτίμησαν να μεταβούν  πεζή στο υπουργείο Εξωτερικών για να την κύρια της εν λόγω επίσκεψης και κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, πράγμα που έκαναν απολαμβάνοντας φανερά τη διαδρομή & συζητώντας.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-05/dendias-tsaboysogloy-31-5-21.jpg.webp?itok=-n2c-335

Ο κος Δένδιας προσέφερε μάλιστα στον Τούρκο ομόλογό του, μία mini ξενάγηση για τα εμβληματικά κτίρια και σημεία της ωραίας δισδρομής, στην Ηρώδου Αττικού και την Βασιλίσσης Σοφίας.
https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-05/dendia-eksw-top.jpeg.webp?itok=ZXWS88G2

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

Η συνάντηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε θετικό κλίμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας”.

Δένδιας - Τσαβούσογλου πεζή από το Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών

Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

Δένδιας - Τσαβούσογλου πεζή από το Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών

Η αποτίμηση της επίσκεψης στη Θράκη

Στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, αν και δεν έγινε κανένα άλλο σχόλιο, πέραν της επίσημης αντίδρασης του ΥΠΕΞ στην αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ περί “τουρκικής μειονότητας” εκτιμούν ότι η επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη κινήθηκε μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια, ενώ ο εκ των βασικών συνεργατών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν επέλεξε να εκφωνήσει κεντρική ομιλία, ούτε να διοργανωθούν από την Άγκυρα μεγάλες συγκεντρώσεις.

Διπλωματικές πηγές στηρίζουν την πρόβλεψη ότι πιθανότατα θα αποφευχθούν σήμερα τα χειρότερα στην επικείμενη συνάντηση του Ερντογάν με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο Τούρκος πρόεδρος είναι αναγκασμένος να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν την προειδοποίηση αυτή.

Στις 10.15 το πρωί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παρουσία του Έλληνα ομολόγου του,  συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό με τον οποίο συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Ταγιπ Ερντογαν στις Βρυξέλλες στην σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Κατόπιν αναχώρησαν για το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου και λαμβάνει  χώρα η κατ΄ ιδίαν συζήτηση τους, για όλα τα προαναφερθέντα σημαντικά για τις δύο χώρες ζητήματα.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-05/tsaboysogloy-dendias_0.jpg.webp?itok=tI4J3iW4

Θερμό κλίμα στο ανεπίσημο δείπνο το βράδυ της Κυριακής στην Ακρόπολη

Πάντως στο χθεσινό ανεπίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογο του, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό. Η υποδοχή του Νίκο Δένδια στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην είσοδο γνωστού εστιατορίου στην Ακρόπολη, ήταν ιδιαιτέρως θερμή.

Το ανεπίσημο δείπνο διήρκεσε περίπου μιάμιση  ώρα και πέραν των δύο υπουργών, παρακάθησαν επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, καθώς και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.