Προετοιμασίες συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν, μετά τις προκλήσεις στη Θράκη

Στο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου για το προγραμματισμένο τετ α τετ του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ευδιάθετος και χαιρετώντας χαμογελαστός ο Τούρκος υπουργός έφυγε δευτερόλεπτα πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού από το ξενοδοχείο του στο κέντρο της Αθήνας και κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας έφθασε στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-05/tsavousoglou-mitsotakis-dendias-maximou-2.jpg.webp?itok=ZbL_vMOb

Στο πλατύσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου, τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία.

Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-05/tsavousoglou-mitsotakis-dendias.jpg.webp?itok=9peNXUP4

Κατά τις σημερινές συναντήσεις αναμένεται να ιχνηλατηθεί το έδαφος μιας ενδεχόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Θα ακολουθήσει συνάντηση Τσαβούσογλου-Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, στις 11:00, όπως αναφέρουν πληροφορίες από πηγές, που επικαλείται το iefimerida,.gr. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Οι δηλώσεις στον Τύπο, Δένδια-Τσαβούσογλου, αναμένεται να γίνουν γύρω στις 13:15, ενώ δεν θα τεθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, που θα τις παρακολουθήσουν μεταδίδοντάς τις.

Χθες Κυριακή 30 Μαΐου 2021 και φθάνοντας στην Αθήνα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού κατέλυσε σε κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος, στο πλαίσιο της ανταπόδοσης της φιλοξενίας που είχε πρόσφατα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο υποδοχής για τον Τούρκο ομόλογό του, όπου είχαν μία πρώτη σε φιλικό κλίμα συνάντηση και μία υποδοχή με θερμούς εναγκαλισμούς στο εστιατόριο «Zonar’s – Διόνυσος», με την μαγευτική θέα προς τον Ιερό Βράχο στην παράλληλο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην περιοχή της Ακρόπολης.

Θα επιδιώξει ή όχι “ρεβάνς” ο Τσαβούσογλου; 

Και αυτό, διότι όπως εκτιμούν εδώ και μέρες κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, αν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θελήσει να “ανταποδώσει” στον Έλληνα ομόλογό του για να πάρει τη ρεβάνς για όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια, θα το πράξει στη συνέντευξη τύπου. –

Στο ερώτημα εάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα επιχειρήσει  τελικά να πάρει την “ρεβάνς, οι εκτιμήσεις διϋστανται. Το ΥΠΕΞ ωστόσο, προετοιμάζεται εντατικά εδώ και μέρες για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την πιο σκληρή επίθεση εκ μέρους του Τσαβούσογλου.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-05/tsavousoglou-mitsotakis-dendias-maximou-6.jpg.webp?itok=PBqn_jLJ

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι η Άγκυρα διατηρεί αυτούσια στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς έχει θέσει και τα οποία δεν αποδέχεται ως διαφορές η Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα εκτιμά ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία, για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με την εσωτερική κατάσταση και τις εξωτερικές σχέσεις του προέδρου Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα επιδιώξει να  κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση.