Νέος πτωχευτικός κώδικας: Με 158 «ναι» υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο από τη Βουλή

Με 158 «ναι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, η συζήτηση του οποίου είχε διακοπεί μετά την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε βάρος του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Επί της αρχής αλλά και επί του συνόλου των άρθρων που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν υπέρ 158 βουλευτές και κατά 140. Με αίτημα του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του σχεδίου νόμου, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είχαν θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία 16 άρθρα του νομοσχεδίου το κάθε κόμμα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στη Βουλή, σημειώθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων «που έχουν διαμορφώσει το ιδιωτικό χρέος να έχει φτάσει στα δυσθεώρητα ύψη των 234 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Επεσήμανε μάλιστα ότι οι αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, οι οποίες εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια, ξεπερνούν τις 75.000, με τις μισές να έχουν προσδιοριστεί από τον Ιούνιο του 2021 έως και το 2032, ενώ ελάχιστες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαλλαγή χρεών.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών,Χρήστος Σταϊκούρας, κατέστησε σαφές ότι μπορεί ο νόμος να ψηφίζεται σήμερα, όμως θα χρειαστεί χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του, καθώς συνεκτιμώνται οι υφιστάμενες καταστάσεις. «Μη ξεχνάμε ότι υπάρχει αναστολή πλειστηριασμών έως τις 31 Δεκεμβρίου αλλά και αναστολή εκπλήρωσης άλλων φορολογικών υποχρεώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά