Ηχηρή απάντηση Βερολίνου σε Ερντογάν: Απολύτως απαράδεκτες οι δηλώσεις για τον Μακρόν

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες», ειδικά στο πλαίσιο της δολοφονίας του καθηγητή Σαμουέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή, τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας μάλιστα και στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ.

Σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε τα εξής: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».

Χάικο Μάας: Η επίθεση Ερντογάν κατά Μακρόν αποτελεί «νέο χαμηλότερο σημείο»

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας,  χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα την επίθεση του Τούρκου προέδρου κατά του Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Σημείωσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα. «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Στέφεν Ζάιμπερτ: H αστυνομία μας ενεργεί στη βάση του δικαίου των νόμων και της θρησκευτικής ελευθερίας

Σε ερώτημα που του υποβλήθηκε σχετικά με το εάν οι Γερμανοί αστυνομικοί φορούσαν κατά την έρευνά τους στο τέμενος παπούτσια και ενόχλησαν τους πιστούς που προσεύχονταν, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά κατέστησε σαφές ότι γενικά «η αστυνομία μας ενεργεί στη βάση του δικαίου των νόμων και πολύ περισσότερο στη βάση της θρησκευτικής ελευθερίας που είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα. Αυτή η ελευθερία ισχύει για τα μέλη όλων των θρησκειών. Υπό αυτή την έννοια αποκρούουμε την κατηγορία ότι γίνεται διάκριση σε βάρος του Ισλάμ».

Οι επίμαχες δηλώσεις Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στην Άγκυρα, κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν για αντι-ισλαμική ρητορική και ζήτησε τη στήριξη των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου «να μπει ένα τέλος στην ατζέντα Μακρόν». Κάλεσε μάλιστα τους Τούρκους πολίτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ κατά των γαλλικών προϊόντων, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι ο Μακρόν «χρήζει ψυχικής βοήθειας», σημειώνοντας, επίσης, ότι αυτός ενθάρρυνε τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Σε υψηλούς τόνους ανέφερε ότι πρόκειται για «έναν πραγματικό φασίστα , έναν ναζί με την πραγματική έννοια». «Η ρατσιστική τρομοκρατία εξαπλώνεται στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, συχνά με τις πλάτες των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως στη Γαλλία μερικοί λένε “μην αγοράζετε τις τουρκικές μάρκες”, απευθύνομαι από εδώ στο έθνος μου: μην προσέχετε τις γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε», προσέθεσε  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.