Συνεχίζει να "σαρώνει" ο Μητσοτάκης με νέο "double score" σε δημοσκόπηση - κόλαφος για ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 19,4% από τη Ν.Δ.

Με 35 μονάδες προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Αρκετά μεγάλη εξακολουθεί να παραμένει η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα και με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, η οποία καταγράφεται στις 19,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 40,3% έναντι 20,9% του ΣΥΡΙΖΑ.  Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5,1% και 4,6% το ΚΚΕ. Το ΜΕΡΑ25 και η Ελληνική Λύση κινούνται κάτω από το όριο του 3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός κατά 35 μονάδες και συγκεκριμένα με 52% έναντι 17% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε παλαιότερη δημοσκόπηση της εταιρείας, η ΝΔ είχε ποσοστό 42,5% στην προηγούμενη μέτρηση ωστόσο αυτή τη μικρή πτώση δεν την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χάνει και αυτός μισή μονάδα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε δημοσκόπηση της ΜRB πριν από 10 ημέρες, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία είχε ποσοστό 40% έναντι 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ, με την ψαλίδα να διαμορφωνόταν στις 19,7 ποσοστιαίες μονάδες, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών

Η αποδοχή του πρωθυπουργού είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 68% με 26% αρνητικές γνώμες. Αντιστρόφως ανάλογες είναι οι επιδόσεις του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συγκεντρώνει 65% αρνητικές γνώμες ενώ οι θετικές για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στο 25%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 67% είναι πρώτος στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Φώφη Γεννηματά με 40% και μετά ο Αλέξης Τσίπρας που συγκεντρώνει 38%.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας για πολίτες

Θετικό είναι το ισοζύγιο για την κυβέρνηση σε ότι αφορά τους χειρισμούς στον κορωνοϊό με 84%, τον ψηφιακό μετασχηματισμό 73%, την εγκληματικότητα 56% και τα ελληνοτουρκικά με 52% θετικές αξιολογήσεις.
Το 41% θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η οικονομία.  Ακολουθεί η πανδημία του κορωνοϊού με ποσοστό 20%, η ανεργία στο 14% και το μεταναστευτικό στο 7%.

“Θετική κατεύθυνση των πραγμάτων”

Σχεδόν δύο στους τρεις (64%) θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς θετική κατεύθυνση.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι ο τρόμος για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού υποχωρεί.

Τα ευρήματα συνοπτικά:

  • Η χώρα κινείται σε σωστή  κατεύθυνση, λέει το 64% των πολιτών ενώ το 25% λέει σε λάθος κατεύθυνση.
  • Η μεγάλη πλειοψηφία επικροτεί τις πολιτικές της κυβέρνησης στα θέματα της δημόσιας υγείας – αντιμετώπισης του κορονωϊού, του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, της αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών. Ως αδύνατα στοιχεία της κυβέρνησης εμφανίζει το Μακεδονικό, τα εργασιακά και το μεταναστευτικό
  • Ο κορωνοϊός περνά, ο… ιός της οικονομικής κρίσης έρχεται. Το 41% λέει ότι η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα (από 31% τον περασμένο μήνα). Η ιατρική περίθαλψη – Επιδημία του κορωνοϊού, υποχωρεί σημαντικά. Στο 20% από 40% πριν από ένα μήνα. (ΣΣ: η έρευνα έγινε προτού ανακοινωθεί η πρόταση για πακέτο – μαμούθ 750 δισ. ευρώ από την Κομισιόν).
  • Η ανησυχία για την ανεργία διπλασιάστηκε σε ένα μήνα  (στο 14% σήμερα από 9% τον Απρίλιο) αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
  • Στο πολιτικό επίπεδο, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η κυριαρχία του πρωθυπουργού και η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιπέσει ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του.
  • Στην κλασσική ερώτηση της πρόθεσης ψήφου (που υποδηλώνει τις πολιτικές τάσεις της στιγμής) η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 40,3% έναντι 20,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν μία “κόπωση” σε σχέση με την δημοσκόπηση του Απριλίου, πιθανό αποτέλεσμα της απαισιοδοξίας των πολιτών εν μέσω της πανδημίας και των σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση της Μetron Analysis για το Star