Σε απέλαση και ακύρωση βίζας σε χιλιάδες Κινέζους φοιτητές προχωρά η κυβέρνηση Τραμπ

Στην ακύρωση της θεώρησης εισόδου σε χιλιάδες Κινέζους φοιτητές και ερευνητές ετοιμάζεται να προβεί η κυβέρνηση Τραμπ, με το αιτιολογικό ότι διατηρούν δεσμούς με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Σύμφωνα με τους “Νew York Τimes”, που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, τα σχέδια της Ουάσιγκτον έρχονται να εντείνουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις με το Πεκίνο, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε φοιτητές από Κίνα, οι οποίοι αποτελούν τον μεγαλύτερο φοιτητικό πληθυσμό στις ΗΠΑ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι Κινέζοι φοιτητές που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απελαθούν, αφού προηγουμένως ανακληθούν οι βίζες τους, ενώ σε όσους βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ αυτήν την περίοδο δεν θα επιτραπεί η είσοδός τους στη χώρα.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει σε αντίποινα από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης, επιβάλλοντας με τη σειρά της περιορισμούς σε Αμερικανούς σπουδαστές.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει με το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές αυτής της πόλης και ορισμένες δυτικές χώρες φοβούνται ότι θα υπονομεύσει τις ελευθερίες και θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.

Ο βασικός στόχος αυτής της απόφασης είναι να καταπολεμηθεί η κατασκοπεία και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ενέργειες στις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται ορισμένοι Κινέζοι υπήκοοι που ζουν σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση αναμένει ωστόσο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια που αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από την εγγραφή Κινέζων φοιτητών.

Οι περίπου 360.000 Κινέζοι που φοιτούν σε σχολές στις ΗΠΑ παράγουν κάθε χρόνο οικονομική δραστηριότητα ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά κύριο λόγο από τα δίδακτρα και άλλες καταβολές.

Η απόφαση για τις βίζες είναι πιθανό να επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες αντιπαρατίθενται επίσης για το εμπόριο και την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Αν και δεν σχετίζονται άμεσα με την ένταση στο Χονγκ Κονγκ, η χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό φαίνεται ότι αποτελεί μέρος μιας συνολικής πίεσης της Κίνας, που έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Κογκρέσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, η Κίνα είχε υπονομεύσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ τόσο ουσιαστικά ώστε ο ίδιος δεν μπορεί να στηρίξει την επαναβεβαίωση του ειδικού εμπορικού καθεστώτος που απολάμβανε η πόλη πριν από το 1997, όταν ήταν βρετανική αποικία.

 Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters