Όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τη συνάντηση με τους τραπεζίτες

Για ένα πρώτο βήμα προς τη συμφωνία, που θα προσφέρει ανάσα στους δανειολήπτες, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες σήμερα (14/12).

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η συνάντηση δεν ήταν εύκολη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «για δύο ώρες ανταλλάσσαμε μπινελίκια». Παρόλα αυτά, μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τις καταθέσεις, τα δάνεια και τις προμήθειες, φαίνεται να βρέθηκε κοινός τόπος που μπορεί να αποφέρει μία συμφωνία.

Το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η παρουσίαση μίας ολοκληρωμένης πρότασης από τους τραπεζίτες για τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες, η δόση των οποίων έχει αυξηθεί λόγω των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

«Έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά έχουμε ακόμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Σώζουμε κάποιους, είναι μια λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000».

Σημείωσε επίσης, πως η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του επιδόματος των 600 ευρώ και αν αυτό ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, ο κ. Σταϊκούρας ήταν κατηγορηματικά αρνητικός. Ωστόσο επισήμανε πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα μοιραστούν ένα ποσό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν όμως ως εκτός έδρας.