Αυγενάκης: «Την τελευταία τριετία διατέθηκαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ για τον αθλητισμό»

«Συνεχίζουμε, με ουσιαστική δουλειά, να αναπτύσσουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, να ενισχύουμε την εξωστρέφεια του, να αναβαθμίζουμε και να εκσυγχρονίζουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις προς όφελος των αθλητών και των αθλουμένων, αλλά και να προωθούμε τις αξίες του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού στην κοινωνία», τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Στην καθημερινή, αδιάκοπη ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού την τελευταία τριετία, που θα συνεχιστεί με την ίδια ουσιαστική δουλειά και την προσεχή χρονιά, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2023.

«Συμπληρώνουμε 3,5 χρόνια με επίκεντρο την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων προς όφελος των αθλητών και των αθλουμένων, αλλά και την προώθηση των Αξιών του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού.

Μια δουλειά που πλέον αποδίδει καρπούς και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, όχι μόνο στην αθλητική οικογένεια, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και αναφέρθηκε επιγραμματικά στην πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων της εθνικής πολιτικής για τον αθλητισμό, στις καίριες μεταρρυθμίσεις και δράσεις, που έχουν μετασχηματίσει το αθλητικό οικοδόμημα και το κοινωνικό του αποτύπωμα.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «την τελευταία 3ετία έχουν δοθεί 303 εκατ. ευρώ στον αθλητισμό, τα περισσότερα που έχουν δοθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια», μέσω και της θέσπισης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης όλου του αθλητισμού από τη φορολόγηση των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, αλλά και των Έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας με προτεραιότητα στην αξιοποίηση –επιτέλους- των Ολυμπιακών Ακινήτων, του Ολυμπιακού πλούτου της Ελλάδας.

Επισήμανε, επιπλέον, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ότι όλα αυτά τα ζωτικά αναπτυξιακά έργα «δεν θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί δίχως τη συνεργασία μας με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον ιδιωτικό τομέα και τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Και θέλω να το επισημάνω αυτό! Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι σημαντικό στοιχείο του Προϋπολογισμού είναι να μπορεί να λειτουργεί αναπτυξιακά και να δημιουργεί συνέργειες για την προσέλκυση επενδύσεων, τη χρηματοδότηση έργων και την αξιοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων που μαράζωναν».

Και κατέληξε ο κ. Αυγενάκης: «Μπορούμε να μιλάμε για επίτευγμα, που η ελληνική κοινωνία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας, στέκεται όρθιος και σχεδιάζει με αισιοδοξία το αύριο. Μπορούμε να μιλάμε για άλματα προόδου στο αθλητικό γίγνεσθαι. Το αναγνωρίζουν όλοι. Πλην -βεβαίως- όσων τα συμφέροντα θίγονται. Όμως η αναγνώριση των σημερινών επιτευγμάτων θα έπρεπε να είναι αναμφισβήτητη. Δεν είναι ζήτημα υποκειμενικό, ούτε είναι ζήτημα γνώμης. Είναι ζήτημα πραγματικών δεδομένων».

Ολόκληρη η ομιλία του Λευτέρη Αυγενάκη:

«Ο Προϋπολογισμός που συζητάμε, χαρακτηρίζεται από την αλλαγή σελίδας που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που συζητείται εκτός μνημονίων. Θέτει γερές βάσεις για την αναπτυξιακή δυναμική και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και επιβεβαιώνει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δημιουργώντας ένα μέλλον με αισιοδοξία και θετικές προοπτικές.

Η ενεργειακή κρίση προκαλεί παγκόσμια αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας. Όμως, ο Προϋπολογισμός του 2023 αναδεικνύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, απαντά με επάρκεια στις προκλήσεις και ενσωματώνει πολιτικές που συνδυάζουν οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Κυρίως, διέπεται από την τήρηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης. Δεσμευτήκαμε από την πρώτη στιγμή για τη στήριξη της κοινωνίας και το κάναμε πράξη με μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, τους κλάδους της οικονομίας, την κοινωνία.

Ο Προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά και αντιδρά άμεσα στις έκτακτες συνθήκες και στις αυξημένες διεθνείς προκλήσεις, παρεμβαίνοντας με σύνεση, σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Σε ότι αφορά τον Τομέα Αθλητισμού:

Έχουμε πλέον συμπληρώσει 3,5 χρόνια πολύ ουσιαστικής δουλειάς. Μιας δουλειάς, η οποία είχε και έχει στο επίκεντρό της την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων προς όφελος των αθλητών και των αθλουμένων, αλλά και την προώθηση των αξιών του αθλητισμού και του Ολυμπισμού.
Μια δουλειά που πλέον αποδίδει καρπούς και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, όχι μόνο στην αθλητική οικογένεια, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας.

Ξεκινώ, θυμίζοντας τις 7 βασικές προτεραιότητες της Ενιαίας Εθνικής Πολιτικής για τον Αθλητισμό:

-Δεσμευτήκαμε για την ενίσχυση των αθλητών και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΜΕ.
-Δεσμευτήκαμε για την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη των αθλητικών σωματείων της χώρας μας. ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΜΕ.
-Δεσμευτήκαμε για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ντόπινγκ στη χώρα μας. ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΜΕ.
-Δεσμευτήκαμε για την καταπολέμηση του φαινομένου της χειραγώγησης των αγώνων. ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ.
-Δεσμευτήκαμε για γενναίες πρωτοβουλίες στην αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ.
-Δεσμευτήκαμε για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας. ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ σε όλη την επικράτεια.
-Τέλος, δεσμευτήκαμε για την κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου. Είμαστε έτοιμοι για την ανακοίνωση της ημερομηνίας δημοπράτησης, με τη στενή συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Ραφήνας.

Παράλληλα, με επιπλέον καίριες μεταρρυθμίσεις και δράσεις, μετασχηματίζουμε το αθλητικό οικοδόμημα και το κοινωνικό του αποτύπωμα:
-Αντιμετώπιση κακοποίησης και κακοδιοίκησης στον Αθλητισμό. Να θυμίσω πως το κίνημα #MeToo ξεκίνησε από τον αθλητισμό.
-Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός είναι γεγονός και στον αθλητισμό: Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, Προπονητών, Εγκαταστάσεων, Πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ», με κριτήρια και μετρήσιμα στοιχεία. Τάξη, διαφάνεια, νοικοκύρεμα, παντού!
-Είμαστε η Κυβέρνηση που θεσπίσαμε για πρώτη φορά μόνιμο μηχανισμό στήριξης όλου του αθλητισμού από τη φορολόγηση των κερδών του Στοιχήματος. Δηλαδή, άμεση οικονομική ενίσχυση της αθλητικής οικογένειας. Την τελευταία 3ετία έχουν δοθεί 303 εκατ. ευρώ στον αθλητισμό, τα περισσότερα που έχουν δοθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια!

Και στα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου ακολουθεί η επόμενη μεγάλη δόση.

-Διεκδικήσαμε, αναλάβαμε και διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία, σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις: ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball, Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, τον Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Αιγαίου Aegean 600 κ.ά.
-Επενδύσαμε στον εθελοντισμό, στον αθλητικό τουρισμό και στην κοινωνία των πολιτών, μέσα από το πρόγραμμα Ζήσε Αθλητικά.
-Με σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, αναδείξαμε νέες μορφές αθλητισμού (Εναλλακτικός, Εργασιακός, Πνευματικός Αθλητισμός, Ε-sports).

Με την ίδια αναπτυξιακή φιλοσοφία αξιοποιούμε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις με:
α) μικρές παρεμβάσεις, στοχεύοντας την επίτευξη της βιωσιμότητας, της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας και
β) την επίτευξη μεγάλων στόχων δίνοντας νέα πνοή στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

1. Στο ΟΑΚΑ, τη μεγαλύτερη Ολυμπιακή εγκατάσταση:

-Δημιουργήσαμε, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, με 11 σύγχρονες κολυμβητικές δεξαμενές, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
-Ανακατασκευάζουμε το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, με στόχο και τη διεκδίκηση αγώνων επιπέδου ATP.

Προχωρούμε σε:
-αντικατάσταση όλων των ταρτάν στο Κεντρικό Στάδιο και στα Προπονητήρια του στίβου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
-Κατασκευή 3 τοίχων αναρρίχησης Ολυμπιακών προδιαγραφών. Αποκτά προπονητικό κέντρο η Εθνική Ομάδα αναρρίχησης.
-Κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου, που θα αποτελέσει το σπίτι της ξιφασκίας, του χάντμπολ και του τσιρλίντινγκ.

-Δημιουργήσαμε νέα αίθουσας προπονήσεων και πολυχώρου για αθλήματα (χάντμπολ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο σάλας, γυμναστική) και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
-Βρίσκεται σε εξέλιξη η παραχώρηση με μίσθωση του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Προχωρούμε και σε:
-Πλήρη ανακαίνιση του Προπονητηρίου της Άρσης Βαρών.
-Ανακατασκευή των πέντε κτηρίων ξενώνων.

Συνολικά θα γίνουν Έργα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης ύψους 54.000.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Περιλαμβάνονται 9 επιμέρους έργα, μεταξύ των οποίων:
Α) Ενεργειακή αναβάθμιση όλου του Ολυμπιακού Συγκροτήματος. ξεκινά άμεσα.
Β) Συντήρηση των αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα, ως το τέλος 2024.
Γ) Αναμόρφωση του Περιβάλλοντα Χώρου και δημιουργία Ολυμπιακού Πάρκου.
Συνολικά, στο ΟΑΚΑ τα Έργα ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ.

2. Το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ, που ήταν ξεχασμένο στον ΟΑΕΔ, γίνεται και πάλι κέντρο άθλησης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής και της περιοχής:

Επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις με την παραχώρηση εκτάσεων από το Δήμο Αχαρνών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ανακαινίζουμε τα δύο κλειστά γυμναστήρια, που φιλοξενούν τις Εθνικές Ομάδες ποδοσφαίρου σάλας και καράτε, καθώς και του ανοιχτού σταδίου στίβου.

Δημιουργήσαμε το πρώτο υπαίθριο γυμναστήριο και υποδομές που ενισχύουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, από την πεζοπορία μέχρι την ορεινή ποδηλασία.

Δημιουργούμε ένα πρότυπο Μοντελοδρόμιο, σε συνεργασία με την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία.
Ανακατασκευή της ανοιχτής πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων, που λειτούργησε μόνο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις αρχές του 2024 θα είναι έτοιμη.

Δημιουργούμε κλειστό προπονητήριο (θόλος) ώστε να μεταφερθούν οι εθνικές ομάδες πάλης – τζούντο – πυγμαχίας.
Παράλληλα, σχεδιάζουμε την ανακατασκευή και αξιοποίηση των γηπέδων τένις.

3. Κλειστό Σπίτι του Στίβου και του Βόλεϊ στην Παιανία.

Οι εγκαταστάσεις είχαν καταστραφεί, ανακατασκευάζονται, μαζί και οι ξενώνες φιλοξενίας αθλητών. Έχουν ολοκληρωθεί τα Τεύχη Δημοπράτησης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Παιανίας. Δημιουργούνται συμπληρωματικά νέο κλειστό (θόλος) και νέες ανοικτές εγκαταστάσεις μπάσκετ, στίβου και άλλων αθλημάτων.

4. Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά, φυσικά και δεν κλείνει.

-Επεκτείνονται το Εθνικό Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ» και το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά στο Μικρολίμανο και ανακαινίζονται.

-Το διοικητήριο θα συνεχίσει να λειτουργεί σε εγκαταστάσεις, στο Πάρκο Ελληνικού. Επίσης, θα κατασκευασθούν:
Νέοι ξενώνες για αθλητές.

-Γήπεδα Ποδοσφαίρου, με χρήση και για χόκεϋ.
-Ένα κλειστό και τρία ανοικτά γήπεδα μπάσκετ.
-Ανοικτή κολυμβητική δεξαμενή.
-Εγκαταστάσεις Ανοιχτού Στίβου και Στίβου Ρίψεων.
-Γήπεδα Αντισφαίρισης.

5. Το Ολυμπιακό Κλειστό Άνω Λιοσίων, ήταν η πρώτη Ολυμπιακή εγκατάσταση που αξιοποιήσαμε.

-Η ΚΑΕ ΑΕΚ, στην οποία παραχωρήθηκε με μίσθωση, ανέλαβε τις εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης. Παράλληλα συμφωνήθηκε η μίσθωση συγκεκριμένων χώρων σε στελέχη, προπονητές και αθλητές των 7 Ομοσπονδιών μαχητικών αθλημάτων, που βρίσκονταν εκεί (Πάλη, Τζούντο, Καράτε, Παγκράτιο, Ζίου Ζίτσου, Κικ Μπόξινγκ και Γουσού Κουνγκ Φου),
-Σε συνεργασία με τον Δήμο Φυλής, κατασκευάσαμε δύο γήπεδα 5×5, τα οποία έχουν ήδη αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.

6. Το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα είχε ξεχαστεί.

Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Σκοποβολής, έχουν ήδη υλοποιηθεί μια σειρά από έργα για να εξυπηρετούνται τα 70 και πλέον ερασιτεχνικά σωματεία σκοποβολής.

-Το προσεχές διάστημα ανακατασκευάζουμε το πεδίο βολής των 25μ. και άλλα έργα, προκειμένου να εξυπηρετεί τους αθλητές και τους επισκέπτες.

Κυρίες και κύριοι,

όλα αυτά τα έργα δεν θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί δίχως τη συνεργασία μας με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον ιδιωτικό τομέα και τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Και θέλω να το επισημάνω αυτό! Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι σημαντικό στοιχείο του Προϋπολογισμού είναι να μπορεί να λειτουργεί αναπτυξιακά και να δημιουργεί συνέργειες για την προσέλκυση επενδύσεων, τη χρηματοδότηση έργων και την αξιοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων που μαράζωναν.

Δεν θα είχαμε επιτύχει όλο αυτό το αναπτυξιακό έργο δίχως τη στήριξη του Πρωθυπουργού και των συναδέλφων Υπουργών, που τους ευχαριστώ, δίχως τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, που προανέφερα.

Δεν θα είχαμε επιτύχει όλο αυτό το αναπτυξιακό έργο δίχως τη συμμετοχή ιδιωτικών πόρων, όπως η LAMDA Development, οι «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας», η «Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα», ο κ. Μαρτίνος, οι χορηγοί.

Δεν θα είχαμε επιτύχει χωρίς τη σημαντική στήριξη των Ομοσπονδιών, της αθλητικής οικογένειας και φυσικά των στελεχών και των εργαζομένων στο Υφυπουργείο Αθλητισμού και τους εποπτευόμενους φορείς τους. Τους ευχαριστώ όλους θερμά.

Παράλληλα, συνεχίζουμε την πορεία της εξωστρέφειας προβάλλοντας τη χώρα μας διεθνώς, ενισχύοντας τον αθλητικό τουρισμό και δημιουργώντας αναπτυξιακή δυναμική και όφελος στις τοπικές κοινωνίες και στη χώρα συνολικά.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

θα περίμενε κανείς ότι αυτά θα τα αναγνώριζαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ότι θα είχαν, αποδεσμευμένες από κομματικές και στείρες αντιπολιτευτικές διατυπώσεις, αρθρώσει υπεύθυνο πολιτικό λόγο, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, μέσα σε ένα κλίμα διεθνούς αβεβαιότητας.

Και ναι, σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για επίτευγμα, που η ελληνική κοινωνία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας, στέκεται όρθιος και σχεδιάζει με αισιοδοξία το αύριο.

Μπορούμε να μιλάμε για άλματα προόδου στο αθλητικό γίγνεσθαι. Το αναγνωρίζουν όλοι. Πλην -βεβαίως- όσων τα συμφέροντα θίγονται.
Όμως η αναγνώριση των σημερινών επιτευγμάτων θα έπρεπε να είναι αναμφισβήτητη.

Δεν είναι ζήτημα υποκειμενικό, ούτε είναι ζήτημα γνώμης. Είναι ζήτημα πραγματικών δεδομένων!

Γι’ αυτό και σας ζητώ να δείτε τα πραγματικά δεδομένα και σας καλώ να υπερψηφίσετε τον Προϋπολογισμό του 2023.

Σας ευχαριστώ».