Στην Αθήνα τον Ιούλιο τα πρώτα 4 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης – Το ελληνικό σχέδιο στα πρώτα που θα εγκριθούν – Πως η οικονομία μπαίνει σε τροχιά απογείωσης

Τα πρώτα 4 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίσουν να φθάνουν στην Αθήνα μέσα στον Ιούλιο, όπως επιβεβαιώνει και επισήμως πια η Κομισιόν.

Το «σήμα» της αντίστροφης μέτρησης, που σύμφωνα με τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους θα βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά απογείωσης, έδωσαν χθες από το Διεθνές Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Πάολο Τζεντιλόνο είπε ότι το ελληνικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα πάρει την τελική έγκριση τον Ιούνιο, και από τον Ιούλιο θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις των προκαταβολών που δικαιούται η χώρα μας.

Η Ελλάδα θα εισπράξει προκαταβολές 4 δις ευρώ
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εισπράξει περίπου 4 δισ. ευρώ, διότι σε αυτό το ποσό αντιστοιχεί το 13% των προκαταβολών που δικαιούται από το σύνολο των 30,5 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ήδη 14 κράτη μέλη έχουν καταθέσει ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένονται και τα υπόλοιπα μέχρι και το τέλος του μήνα, με δυο ή τρεις εξαιρέσεις. Το ελληνικό σχέδιο θεωρείται από τα πλέον άρτια και συνεκτικά που έχουν κατατεθεί και γι αυτό αναμένεται πως θα είναι και ανάμεσα στα πρώτα που θα εγκριθούν από την Κομισιόν.

Ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη μετά την Πορτογαλία η οποία κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο είναι συμβατό με τους τέσσερις άξονες που ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Επεσήμανε ότι το ελληνικό σχέδιο κάνει χρήση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ, δηλαδή και τις επιχορηγήσεις ύψους 18,5 δισ. ευρώ αλλά και τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ και τόνισε πως περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο σε ό,τι αφορά τα έργα όσο και τις μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι το σχέδιο για τους ίδιους πόρους έχει εγκριθεί ήδη από 19 κράτη μέλη.

Εκείνο που μένει είναι να το εγκρίνουν και οι υπόλοιπες επτά χώρες, για να «ανάψει το πράσινο» φως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βγει και να δανειστεί για πρώτη φορά στις αγορές εξ ονόματος όλων των κρατών – μελών μέχρι το τέλος του μήνα.

Εγκριση από την Κομισιόν το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου
Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η Ε.Ε θα είναι σε θέση να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια εντός του Ιουνίου. «Μετά από μεγάλη προετοιμασία είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε την έγκριση από το Συμβούλιο στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου ώστε να έχουμε τις προκαταβολές εντός Ιουλίου», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε, από την πλευρά του, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα θωρακίσει την οικονομία και το χαρακτήρισε ως «ιστορική φεντεραλιστική απόφαση χωρίς προηγούμενο».

Όπως είπε, το Ταμείο μέσω του κοινού δανεισμού μπορεί να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα 7 χρόνια, «τα οποία θα παντρέψουν την ανάγκη μιας συμμετρικής εξόδου από την κρίση με την επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή οικονομία στις προκλήσεις της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης».