Η Ηρωϊκή Νήσος Κάσος είναι Covid Free - Covid Safe νησί!

Με μεγάλη επιτυχία και ποσοστό ρεκόρ 93% ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 7 Μαϊου ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στην Ηρωϊκή Νήσο Κάσο. Το όμορφο νησί της Δωδεκανήσου πρόλαβε την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που και αυτή θα φέρει θετικά αποτελέσματα στα νησιά της χώρας μας.

 

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Η αντιμετώπιση της πανδημίας από την αρχή της μέχρι σήμερα. υπήρξε παράδειγμα προς μίμηση από τους κατοίκους του νησιού.

Έτσι δικαιωματικά και πανάξια η ΚΑΣΟΣ είναι Covid Free – Covid Safe νησί!

Ετοιμη να υποδεχθεί τους χιλιάδες απανταχού Κασιώτες και φίλους της ανά τον κόσμο.

Φυσικά με όλες τις προϋποθέσεις, προφυλάξεις και μέτρα καθώς τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, ότι το νησί ενώ έχει εμβολιαστεί στην πλειονότητα του, τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται ευβλαβικά από τις Αρχές και τους κατοίκους του νησιού.
Μάσκες, αποστάσεις, καθαριότητα και αντισηπτικά.
Στα αξιοσημείωτα όλης αυτής της περιόδου και της σπουδαίας αυτής προσπάθειας είναι ότι ο Δήμος, η Πολιτική Προστασία του νησιού σε συνεργασία με το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου κατάφεραν από την αρχή και μέχρι σήμερα να προφυλάξουν το νησί καθιερώνοντας rapid test και επαναληπτικά rapid test στις εισόδους (λιμάνι και αεροδρόμιο του νησιού) και ολιγοήμερη καραντίνα.
Παράδειγμα προς μίμηση η Ηρωική Νήσος Κάσος
Παράδειγμα προς μίμηση η Ηρωική Νήσος Κάσος σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μιχάλη Ερωτόκριτο, καθώς πολλά άλλα νησιά ζητούν  ενημέρωση και συνεργασία για τις αποφάσεις και τον τρόπο διαχείρισης από τους αρμόδιους φορείς αυτής της δύσκολης κατάστασης.
Ο δήμαρχος του νησιού αναφέρει επίσης ότι «μπορούμε να πούμε ότι σιγά σιγά και με προσεκτικά βήματα η ΚΑΣΟΣ ετοιμάζεται να υποδεχθεί το καλοκαίρι του 2021 με εμβολιασμένο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Η ΚΑΣΟΣ ετοιμάζεται να υποδεχθεί  τους χιλιάδες φίλους, συγγενείς και επισκέπτες της μετά από τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας»..
Από την πλευρά ο αρχίατρος του ΠΠΙ ΚΑΣΟΥ κ. Δημήτρης Τσούπης δηλώνει με καμάρι και υπερηφάνεια ότι «Τα καταφέραμε: Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και των κατοίκων του νησιού όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Όλα λειτούρηγσαν «ρολόι» και χάριν στην συνεργασια μου με το  νοσηλευτικό  προσωπικό  είχαμε αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα!!!»
Κάποια στοιχεία για τους δύο κύκλους εμβολιασμού στην ΚΑΣΟ και που αξίζουν τον κόπο να καταγραφούν 
  • Συνολικά εμβολιάστηκαν 750 συνάνθρωποι μας στην 1η δόση και 802 στην 2η δόση
  • Δεν χάθηκε καμία δόση εμβολίου
  • Το Λιμενικό Κάσου συνέβαλε στην μεταφορά των εμβολίων στο νησί
  • Ο Επισμηναγός Μιχαήλ Μαρμάρου ήταν ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα των νησιών και χειρίστηκε άψογα όλη τη διαδικασία
  • Οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν από την αρχή της διαδικασίας να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της Pfizer
  • Ο πλοίαρχος του επιβατηγού πλοίου «Πρέβελης» εμβολιάστηκε στην Κάσο
  • Υπήρξε μια μερίδα αναποφάσιστων που στο τέλος μετατοπίστηκαν και στο τέλος εμβολιάστηκαν
  • Τελικά η Κάσος από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν και είναι Covid free – Covid – safe νησί 
  • Και η Σταυρούλα Κωνσταντάκου βοήθησε στην καθαριότητα και την τάκη στο ΠΠΙ Κάσου

Η πρώτη 5αδα που εμβολιάστηκε 

1. Εμμανουήλ Μηνακάς (πρώτος) … 98 ετών (ο γηραιότερος)
2. Νικόλας Βρεττός
3.Γιάννης Νικολάκης
4. Δημήτρης Φιλίππου (Δημητράκης)
5. Καλλιόπη Νικολάου
Η τελευταία τριάδα των εμβολιασθέντων 
3) Μαρία Κοντολέων – Καθηγήτρια
2) Γιώργος Δημητριανάκης – Καθηγητής
1) Ρένος Μηνάς – τελευταίος!!!
Ολόκληρη η δήλωση του Δημάρχου της Ηρωικής Νήσου Κάσου, Μιχάλη Ερωτόκριτου

«Υπήρξε άμεση συνεργασία όλων των φορέων που ενεπλάκησαν στον εμβολιασμό της Ηρωικής Νήσου Κάσου, δηλ. του Π.Π.Ι ΚΑΣΟΥ, της κεντρικής και της τοπικής πολιτικής προστασίας και του Δήμου.

Όλοι οι κάτοικοι του νησιού ειδοποιήθηκαν με κατ’ ιδίαν τηλεφωνήματα  και φτάσαμε στο υψηλό ποσοστό του 93%  εμβολιασμού στο νησί.
Υπήρχε ένα μικρό ποσοστό με αμφιβολίες, αλλά στην  πορεία βλέποντας ότι όλο το νησί εμβολιάζεται, ήρθαν και αυτοί, με αποτέλεσμα να έχουμε κάποιες καθυστερήσεις.
Το ποσοστό ενήλικων εμβολιασθέντων στον νησί μας είναι ένα συγκλονιστικό νούμερο, σε σύγκριση με νησιά ίδιας κατηγορίας και μεγέθους. Με αυτό το νούμερο ρεκόρ 93% συμμετοχής είμαστε Covid free, Covid Safe νησί. Εμεις θα το υποστηρίξουμε αυτό.
Θέλουμε ο επισκέπτης που θα έρθει στο νησί μας να αισθάνεται ασφαλής. Θα τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την υγεία και την ασφάλεια του νησιού μας, μέχρι να λάβουμε νεότερες οδηγίες.
Μέχρι τότε εμείς παρά το γεγονός ότι όλοι έχουμε εμβολιαστεί πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις, καθαριότητα και να φοράμε μάσκες.
Να υπογραμμίσω, ότι ο Δήμος μας πάντα φροντίζει πάντα για την υγεία των κατοίκων του νησιού, με παρεμβάσεις για τον εξοπλισμό του ΠΠΙ  ΚΑΣΟΥ.
Κατορθώσαμε από την αρχή της πανδημίας να ελέγχουμε τις εισόδους του νησιού, ελέγχοντας το σύνολο των επιβατών που ήρθαν στο νησί μας με rapid και επαναληπτικό rapid test και φυσικά καραντίνα στον κάθε ένα επιβάτη.
Υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι αντέδρασαν, αλλά στο τέλος εμβολιάστηκαν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού τηρεί τα μέτρα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πλήρως ελεγχόμενη.
Στην ερώτηση εάν μπορούμε να χαρακτηριστούμε Covid Safe και Covid Free νησί και εάν θα έχουμε ένα ήρεμο, καλύτερο και αισιόδοξο καλοκαίρι, ο κ. Ερωτόκριτος το πιστεύει ακράδαντα, αρκεί όπως τονίζει «να είμαστε σε εγρήγορση, να είμαστε προσεκτικοί και να ελέγχουμε τις πύλες εισόδου, καθώς το ποσοστό αυτό το 93% σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν υπάρχει και πρέπει να το διαφυλλάξουμε για να μην έχουμε δυσάρεστα επακόλουθα.
Όλοι οι συμπατριώτες μας γνωρίζουν την καλή δουλειά που κάναμε κατά της πανδημίας με αυτό το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού. Υπήρξαν και κάποιοι που δεν εμβολιάστηκαν, αλλά πάντα υπάρχουν και οι απώλειες».
 
Σε ερώτηση εάν μεταπιστούν όσοι δεν εμβολιάστηκαν και θέλουν να το κάνουν, η απάντηση του κ. Ερωτόκριτου είναι ότι «αυτοί πρέπει να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα σε άλλα νησιά, όπως Καρπαθος, Ρόδος, Κω Κάλυμνο, αφού το δηλώσουν πρώτα στην γνωστή πλατφόρμα».
 
Και στην ερώτηση που ενδιαφέρει πολύ κόσμο ενόψει του καλοκαιριού για το πρασινο» πιστοποιητικό τι γίνεται; Ο δήμαρχος Κάσου απαντάει: «Όποιος εμβολιάζεται έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να παίρνε με τους κωδικούς του Taxis net, να εκδίδει και να τυπώνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και πότε έγινε η όλη διαδικασία. Υπάρχει και το barcode που μπορεί να το χρησιμοποιεί ο κάθε ένας για τις μετακινήσεις του».
Στους δημότες Κάσου, ο κ.Ερωτόκριτος τονίζει ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση θεμάτων που αφορούν την υγεία μας και μερικές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες.Το ΠΠΙ ΚΑΣΟΥ είναι στελεχωμένο επαρκώς με δύο έμπειρους ιατρούς και άξιο και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό.
Αυτό που πρέπει να αναφέρω είναι ότι άλλοι Δήμοι θέλουν να αντιγράψουν τη δική μας φόρμουλα, τον δικό μας τρόπο που αντιμετωπίσαμε την κατάσταση της πανδημίας και άλλα πράγματα που προχωράμε με αποτέλεσμα να μας ζητάνε τα πρακτικά των αποφάσεων μας.
Κλείνοντας ο δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος έστειλε ένα μήνυμα στους συμπατριώτες μας ανά τον κόσμο τονίζοντας ότι «είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, να προσέχουν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους και πρώτα ο Θεός να τους δούμε όλους το καλοκαίρι στο νησί μας. Να βρεθούμε από κοντά να τα πούμε γιατί έχουμε στερηθεί πολύ αυτή την χαρά τα τελευταία δύο χρόνια».
 
Ολόκληρη η δήλωση του Ιατρού στο Π.Π.Ι ΚΑΣΟΥ κ. Δημήτρη Τσούπη
«Εμβολιάσαμε συνολικά 750 άτομα, ένα ποσοστό 93%, εάν όχι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού.
Εμβολιάζαμε και Σάββατο και Κυριακή. Λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού, δεν μπορούσαμε να έχουμε τα εμβόλια όποτε θέλαμε και κάποιες φορές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών .
Τελικά τα καταφέραμε! Πείστηκε ο κόσμος και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι είμαστε ένα COVID FREE ΝΗΣΙ!
 
Ο σχεδιασμός και η επιχείρηση εμβολιασμός

Για τον εμβολιασμός και τον σχεδιασμό ο κ. Τσούπης αναφέρει «Έπρεπε να κάνουμε ένα πλάνο, μια καλή οργάνωση για να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της Κάσου.

Δεν ήταν εύκολο. Υπήρχε μια δυσπιστία στην αρχή, μια αμφιβολία, ένας φόβος απέναντι στο εμβόλιο. Παρ’ όλα αυτά με σωστή συνεργασία με τον Δήμο, πιάσαμε έναν έναν τους κατοίκους του νησιού. Τους ενημερώσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και έτσι λοιπόν πείστηκαν οι περισσότεροι. Μετά τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, είδαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχουν επιπλοκές και ακολούθησε ο μαζικός εμβολιασμός».
Άψογη συνεργασία
Ο κ. Τσούπης τονίζει επίσης ότι «Υπήρξε άψογη συνεργασία εμού και των νοσηλευτριών, αλλιώς δεν θα μπορούσε να είναι εφικτή αυτή η επιτυχία. Είχαμε άψογη συνεργασία και με τον Δήμο Κάσου, οποίος μας έστειλε να πλάνα και τους καταλόγους. Εμείς βάσει αυτών ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς.
Δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε μέσα σε 40 ημέρες να γίνουν δύο δόσεις».
 
Ευχαριστίες – λογική – σύνεση- υπευθυνότητα
«Θέλω να ευχαριστήσω τους κατοίκους της Κάσου για την ανταπόκριση τους. Δεν το περίμενα. Ανταποκρίθηκαν οι περισσότεροι! Ηρθαν να κάνουν το εμβόλιο και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υπευθυνότητα, λογική, υπάρχει σύνεση και ότι σκέφτεται ο καθένας τον διπλανό του, ότι δεν πρέπει δηλαδή να μεταδώσει τον ιό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γιατρός του νησιού.
Είμαστε πραγματικά Covid Free νησί! Αλλά θέλει προσοχή
Ο κ. Τσούπης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Είμαστε πραγματικά Covid Free νησί! Θα προσέξουμε στην αρχή αυτούς που έρχονται στο νησί να κάνουν το rapid test. Χρειάζεται ακόμα προσοχή, να προσέχουμε, καθαριότητα, μάσκες μέχρι να έχουμε νεότερες εξελίξεις και αποφάσεις. Έχω την αίσθηση ότι το νησί θα έχει περισσότερο τουρισμό φέτος, λόγω ακριβώς αυτής της προνομιακής μας θέσης.
Η Πολιτική Προστασία και ο Δήμος μας βοήθησαν πάρα  πάρα πολύ. Δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού χωρίς την συνδρομή τους.
Η Πολιτική Προστασία βοήθησε πάρα πολύ με τα rapid test στις εισόδους του νησιού. Είχαμε 1-2 περιστατικά τα οποία απομωνώσαμε εγκαίρως και με επιτυχία,
Ο Δήμος μας βοήθησε στον σχεδιασμό του εμβολιασμού και τους καταλόγους. Από εκεί και πέρα ήταν δικός μας σχεδιασμός πως θα γίνει ο εμβολιασμός με τη συχνότητα και ποια ποσότητα. Γενικά τα καταφέραμε! Δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα».
 
Ο 98χρονος που έδωσε θάρρος με το χαμόγελο και την καλοσύνη του!
«Αυτό που μου έμεινε και με συγκίνησε σε όλη αυτή διαδικασία και των δύο γύρων εμβολιασμών», αναφέρει με συγκίνηση ο κ. Τσούπης «είναι ο εμβολιασμός του 98χρονου κ. Μανώλη Μηνακά. Ο πρώτος που εμβολιάστηκε! Ήρθε χαμογελαστός, γλυκός καλοσυνάτος και με θάρρος! Πιστεύω ότι αυτός έδωσε το στίγμα και το θάρρος σε όλο το νησί για να συνεχίσει. Πήγαν όλα καλά»!
 
Το μήνυμα του γιατρού κ. Τσούπη σε όλο τον κόσμο από την Covid free,  Covid safe ΚΑΣΟ:
«Όλοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχει πλεον αμφιβολία.Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός. Αν δεν φτάσουμε στο ποσοστό 60-70% σε όλη την Ελλάδα, δεν θα μπορούμε να είμαστε «ελεύθεροι».
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΎ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ Π.Π.Ι ΚΑΣΟΥ
Φούλα Παραλή – Μαία
Επιτέλους ολοκληρώθηκε ο καθολικοός εμβολιασμός κατά του Covid-19 των κατοίκων της ΚΑΣΟΥ, από το εμβολιαστικό κέντρο του Π.Π.Ι ΚΑΣΟΥ.
Συγχαρητήρια σε όλους που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίαςτου εμβολιασμού, επιδεικνύοντας ομαδικότητα, άριστη οργάνωση και συνεργασία».
 
Αντωνία Παπαγεωργίου – Μαία
«Ο μαζικός εμβολιασμός ήταν κατι πρωτόγνωρο για εμένα, με την άψογη συνεργασία ομως ο στόχος μας επετεύχθη.Χαίρομαι που συμμετείχα ενεργά για να εχουν όλοι οι συμπατριώτες μου ενα covid-free καλοκαίρι».

 

Χαριτωμενη Μηνά – Νοσηλεύτρια

«Ο εμβολιασμός του Covid-19 ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας. Θεωρούμε ότι δώσαμε το 100% των δυναντοτήτων μας, ώστε να επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία ένας σωστός εμβολιασμός στο νησί μας.

Κατόπιν άψογης συνεργασίας με την ομάδα του Π.Π.Ι ΚΑΣΟΥ ο εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα με υψηλό ποσοστό συμμετοχής του κοινού με στόχο το νησί μας να είναι ασφαλές σε αυτές τις δύσκολες ημέρες πανδημίας.
Ευχαριστώ προσωπικά όλους όσους μας στήριξαν, βοήθησαν και συνάμα μας εμπιστεύτηκαν σε αυτό το δύσκολο έργο μας».
Αντώνης Ε. Καραγιαννάκης