Πιθανόν στις 19 Απριλίου το άνοιγμα της εστίασης: Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου

Το κυβερνητικό πλάνο με σχέδιο επιδότησης για κεφάλαιο κίνησης έως το 30% του τζίρου. Τι θα ισχύσει με τα δάνεια και ποιοι θα μπουν στην 7η επιστρεπτέα. Θα υπάρξει δε, και 8η.

Μέσα στις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται, ότι θα προτείνει το άνοιγμα της εστίασης ανακοινώνοντας πακέτο μέτρων στήριξης για τους κλάδους τόσο της εστίασης, όσο και του τουρισμού.

Μετά το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με τη χρήση sms στον αριθμό 13032, θα γίνουν σταδιακά τα επόμενα βήματα για το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, με την αίρεση της βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Έτσι την μεθεπόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα ενώ το άνοιγμα της εστίασης, σε εξωτερικούς χώρους, πιθανότατα θα γίνει από τις 19 Απριλίου.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν εξετάζεται σε αυτή τη φάση το άνοιγμα της εστίασης σε κλειστούς χώρους.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 16:00

Μάλιστα κάποιες πρώτες ανακοινώσεις για το κυβερνητικό πλάνο ειδικά για την πολύπαθη εστίαση, περιμένουμε σήμερα το απόγευμα, μετά από ευρύτατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία εκπροσώπου της εστίασης, στις 4 το απόγευμα σήμερα Πέμπτη 1η Απριλίου.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στην έκτακτη σύσκεψη

Στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κλάδο της εστίασης θα συμμετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, οι υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος και Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται πως το άνοιγμα της εστίασης θα συνδεθεί και με την υποχρέωση των εργαζόμενων του κλάδου να πραγματοποιούν self test, κάτι που θα ισχύσει και σε άλλες ομάδες πληθυσμού σε οικονομικές δραστηριότητες.

Έρχεται πρόταση για άνοιγμα της Εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην εστίαση «είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της Εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων».

Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν εξετάζεται σε αυτή τη φάση το άνοιγμα της εστίασης σε κλειστούς χώρους, όπως βεβαίωσε και από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης.

Επισημαίνεται δε, πως το κρίσιμο ζήτημα για το άνοιγμα της εστίασης είναι το κεφάλαιο κίνησης που χρειάζονται οι επιχειρήσεις του κλάδου για να επανεκκινήσουν  αφού, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία να εξεύρουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Έως τον Ιούνιο το αφορολόγητο για προμήθεια θερμαντικών σωμάτων

Παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 το αφορολόγητο για την ενίσχυση προμήθειας θερμαντικών σωμάτων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το άρθρο 102, του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και διατάξεις που αφορούν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

«Η ισχύς του άρθρου 55 του ν. 4758/2020 (Α’242), ως προς το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων που αφορούν προμήθεια θερμαντικών σωμάτων από τις επιχειρήσεις εστίασης, παρατείνεται, από τη λήξη της, μέχρι την 30η.6.2021».

Επιδότηση έως 30% του τζίρου ως κεφάλαιο κίνησης

Το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, εκτός από τη σημαντική επιδότηση για την αγορά και  τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες παραμένουν κλειστές για περισσότερους από πέντε μήνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα σενάρια είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων με ένα ποσό που θα συναρτάται με το τζίρο της επιχείρησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό αυτό θα είναι μεταξύ 20% και 30% του τζίρου της επιχείρησης το 2019.

Η ενίσχυση αυτή θα είναι στο σύνολό της μη επιστρεπτέα και θα χορηγηθεί στις  επιχειρήσεις ως κεφάλαιο κίνησης. Επιχειρήσεις που παρουσίασαν αύξηση του τζίρου τους το 2020, σε σύγκριση με το 2019, παρά την πανδημία δεν θα λάβουν ποσά ενίσχυσης. Επίσης για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα ληφθεί ειδική μέριμνα με βάση το τζίρο που δηλώνουν τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Ταυτόχρονα στο τραπέζι υπάρχουν και άλλες προτάσεις, όπως:

  • η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης μέσω δανείων που, για το μεγαλύτερο μέρος τους, θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου,
  • χορήγηση δανείων που θα έχουν επιδοτούμενο επιτόκιο έως 100%, για δύο χρόνια από τη λήψη τους. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε ενίσχυση αποφασισθεί θα συνδυαστεί με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του έτους.

300.000 επιχειρήσεις στην 7η φάση της επιστρεπτέας

Ως κεφάλαιο κίνησης αναμένεται να λειτουργήσει και το ποσό που θα εισπράξουν οι επιχειρήσεις από την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η υπουργική απόφαση αναμένεται να  εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα και η  πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου.

Με την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 300.000 επιχειρήσεις με ποσό που θα αγγίξει το 1.000.000.000 ευρώ. Και σε αυτή τη φάση της  επιστρεπτέας προκαταβολής το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο  ενώ όσοι λάβουν ενίσχυση θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως το τέλος Αυγούστου. Το υπόλοιπο 50% θα αρχίσει να επιστρέφεται από το 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως εξετάζεται η χορήγηση και νέας ενίσχυσης μέσω 8ης φάσης επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία και θα αφορά μόνο στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο.