Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα no 5 - Ποιος ο προϋπολογισμός & πώς θα δοθεί

Η ενίσχυση επιχειρήσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συνεχίζεται από την κυβέρνηση και έτσι ενώ ακόμη δεν έκλεισε ο τέταρτος κύκλος του μέτρου, ήδη σχεδιάζεται ο πέμπτος, καθώς ο παρατεταμένο lockdown συνεχίζει να πλήττει τις επιχειρήσεις.

Στο ίδιο μοντέλο

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την Επιστρεπτέα 4, το ύψος των ενισχύσεων θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, φαίνεται ότι χάρη στις ενισχύσεις αυτές προστατεύθηκαν περίπου 760.000 θέσεις εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία από την  ΕΡΓΑΝΗ.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με βάση το μοντέλο της Επιστρεπτέας 4, αναμένεται να κινηθεί και η Επιστρεπτέα 5, η οποία θα ανοίξει τον Ιανουάριο και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει προϋπολογισμό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, σε πρώτη φάση.

Όπως προαναφέρθηκε, το μοντέλο για την Επιστρεπτέα 5 θα είναι αυτό των ταυτόχρονων αιτήσεων και πληρωμών, ενώ κριτήριο για την καταβολή ενισχύσεων θα είναι η πτώση τζίρου της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, με το 50% των ενισχύσεων να είναι μη επιστρεπτέες.

Διατήρηση των θέσεων εργασίας

Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι η έκπτωση του 50% θα συνοδεύεται και από δέσμευση των επιχειρήσεων που θα ωφεληθούν, για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος Ιουνίου του 2021.

Από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προκύπτει ότι από την Επιστρεπτέα 4 σχεδόν 419.000 δικαιούχοι έχουν λάβει συνολικό ποσό ενίσχυσης 1,8 δισ. ευρώ ενώ εκκρεμεί μια ακόμα πληρωμή εντός των ημερών σε δικαιούχους, αφού προηγηθούν οι διασταυρώσεις στοιχείων.

Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αξίζει, πάντως να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο μέτρο, στη συνέντευξή του στον Alpha, ξεκαθάρισε ότι είναι γνωστό στους ωφελούμενους τι θα πρέπει να επιστραφεί, αν και άφησε ανοιχτό το ζήτημα του χρόνου αποπληρωμής.