Το ούζο και η φέτα ανάμεσα στα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης που θα προστατεύονται στην Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα υπέγραψαν διμερή συμφωνία περί προστασίας, από τον σφετερισμό και από την απομίμηση, 100 ευρωπαϊκών προϊόντων «γεωγραφικών ενδείξεων» στην Κίνα και, αντιστοίχως, 100 κινεζικών προϊόντων «γεωγραφικών ενδείξεων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία, που αρχικά συνήφθη τον Νοέμβριο του 2019, αναμένεται να αποφέρει αμοιβαία εμπορικά οφέλη, καθώς και να βοηθήσει τους καταναλωτές των δύο μερών να ανακαλύψουν εγγυημένα και ποιοτικά προϊόντα. Αντικατοπτρίζει τη βούληση της ΕΕ και της Κίνας να υλοποιήσουν τη δέσμευση που είχαν αναλάβει σε προηγούμενες συνόδους κορυφής ΕΕ-Κίνας και να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες ως βάση για τις εμπορικές σχέσεις.

Μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών προϊόντων που εφεξής θα προστατεύονται στην κινεζική αγορά περιλαμβάνονται και δύο ελληνικά, η φέτα και ούζο. Η κινεζική αγορά έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Το 2019 η Κίνα ήταν ο τρίτος προορισμός για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, με ευρωπαϊκές εξαγωγές αξίας 14,5 δισ. ευρώ.

Είναι επίσης ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ που προστατεύονται ως γεωγραφικές ενδείξεις και αφορούν κυρίως κρασιά, τυριά, ποτά, κ.ά. Αλλα ευρωπαϊκά προϊόντα που αφορά η εν λόγω συμφωνία είναι το ιταλικό τυρί παρμιτζάνο, το ιταλικό χοιρομέρι προσούτο, η γαλλική σαμπάνια, το ιρλανδέζικο ουίσκι, η πολωνέζικη βότκα, κ.ά.

Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, δήλωσε όσον αφορά την εν λόγω συμφωνία:

«Eίμαι υπερήφανος που κάναμε ακόμη ένα βήμα προς την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη φημίζονται για την ποιότητα και την ποικιλομορφία τους.

Είναι σημαντικό να προστατεύονται σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητά τους και να διαφυλάσσεται η φήμη τους. Η παρούσα συμφωνία θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την εμπορική μας σχέση και θα παράσχει οφέλη για τον αγροδιατροφικό τομέα μας και τους καταναλωτές και των δύο μερών».