Airbnb : Πέφτει καθημερινά η βραχυχρόνια μίσθωση – Τι γίνεται με τα ενοίκια

Μέρα με τη μέρα το μέλλον Airbnb λόγω του κορωνοϊού διαγράφεται δυσοίωνο, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να απευθύνονται το τελευταίο διάστημα σε μεσίτες προκειμένου να τα μισθώσουν με τον… παραδοσιακό τρόπο της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Είναι γεγονός ότι τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία έχουν οδηγήσει τα Airbnb σε πλήρη «παράλυση».

Επιδοτήσεις 1 δισ. ευρώ τον χρόνο για ενεργειακές αναβαθμίσεις – Ποιοι τις δικαιούνται
Η ελλιπής ζήτηση σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της πορείας του κοροναϊού τους τελευταίους μήνες, έχει ωθήσει ιδιοκτήτες ακινήτων που πόνταραν στη βραχυχρόνια μίσθωση, δαπανώντας σημαντικά ποσά για ανακαινίσεις και επιπλώσεις διαμερισμάτων, να στραφούν προς την κλασική μίσθωση.

Άλλωστε αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πάνω από 3.000 αγγελίες ενοικίασης διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας έχουν «κατέβει» από τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η Airbnb, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου. Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών αριθμών, από τις σχεδόν 12.000 οικιστικά ακίνητα που εκμισθώνονταν ως καταλύματα φιλοξενίας επισκεπτών για ολιγοήμερη διαμονή στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, το σχετικό μέγεθος έχει σήμερα υποχωρήσει κάτω από τις 9.000 ακίνητα.

Έτσι, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε επίπεδο αριθμού διαμερισμάτων, έχει αρχίσει να επιστρέφει στο επίπεδο όπου βρισκόταν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, πριν δηλαδή εμφανιστούν τα φαινόμενα υπερπροσφοράς και αγγελιών ακινήτων σε περιοχές χαμηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. τα βόρεια προάστια ή απομακρυσμένες περιοχές του κέντρου.

Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις μακροχρόνιες μισθώσεις, όπου ο ενοικιαστής πληρώνει τις δαπάνες ΔΕΚΟ και τα κοινόχρηστα, αυτό δεν ισχύει με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εφόσον το εισόδημα υπερκαλύπτει τις δαπάνες αυτές, τότε προφανώς συμφέρει η επίπλωση του ακινήτου και η αξιοποίησή του με τον τρόπο αυτό. Όταν όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι η επιστροφή στη μακροχρόνια μίσθωση είναι προτιμότερη ως επιλογή, ακόμα και αν το τελικό εισόδημα είναι χαμηλότερο.