Αναδρομικά 11 μηνών επιδίκασε το ΣτΕ: Ποιοί τα δικαιούνται & ποιοί αποκλείονται

Αναδρομικά 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015, έως και τον Μάιο του 2016, δικαιούνται οι συνταξιούχοι με βάση τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, που δημοσιεύθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιουλίου, που ορίζουν, ότι μόνον όσοι προσέφυγαν δικαστικά, για το διάστημα 2013-2015, δικαιούνται τα αναδρομικά, που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά θα πάρουν αναδρομικά που θα επιδικαστούν για τον καθένα με βάση τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα,  δεν χάνουν πάντως το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον, αρκεί οι διεκδικήσεις τους, να μην έχουν παραγραφεί, καθώς υπενθυμίζουμε πως οι όποιες απαιτήσεις πολιτών, από το ελληνικό δημόσιο, παραγράφονται με την παρέλευση πέντε ετών.

Σε ό,τι αφορά στις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι ακριβώς είχε ήδη πεί το 2015.

Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.