Μελετάται αντίδραση σε όλα τα επίπεδα, για την Αγία Σοφία, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία έστειλαν στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε ταυτοχρόνως, πως στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής προτίθεται να αυξήσει τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων προς την Τουρκία.

«Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται, αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται»

«Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνοντας πως η Αγία Σοφία αποτελεί παγκόσμιο και παναθρώπινο ζήτημα, σημειώνοντας αναφορικά με την βέβηλη απόφαση της Τουρκίας, να μεταρέψει τον εμβληματικό χριστιανικό ναό σε τζαμί, πως η Ελλάδα μελετά την αντίδρασή της σε όλα τα επίπεδα.

«Η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα στέκεται ακλόνητη στην θέση της και θα φέρει στους αιώνες το θρησκευτικό και καλλιτεχνικό της φορτίο», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. «Απέναντι σε αυτή την μικρόψυχη και αχρείαστη πρωτοβουλία της Τουρκίας η Ελλάδα θα δώσει απαντήσεις», είπε επίσης.

Μία ιδιαίτερα κρίσιμη ατζέντα

Νωρίτερα κατά την συνάντησή τους ο πρωθυπουργός ανέφερε προς τον κ. Αναστασιάδη. «Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορωνοϊό εποχή», και πρόσθεσε: «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

«Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείου σε τζαμί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού».

Συντονισμένη δράση Ελλάδας και Κύπρου

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, αφού υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Κύπρου μετά την πανδημία, μίλησε για άριστη συνεργασία Ελλαδας και Κύπρου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα.

Τόνισε δε, ότι οι συνθηκες που υπαγορεύουν την επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ακόμη πιο άριστη συνεργασία και επισήμανε, ότι οι δυο χώρες επιθυμούν την ειρήνη, το διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, « δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούν, αλλά αυτοί που προκαλούμεθα».