ΑΑΔΕ: Ενοποιούνται ΔΟΥ, απλοποιούνται συναλλαγές

Στην κατάργηση εφοριών προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ διευρύνει ταυτόχρονα το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αξιοποιώντας καλύτερα τους εργαζομένους. Το “πράσινο φως” για τις νέες αλλαγές έδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Στόχος των αλλαγών είναι η παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών, με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και του χρόνου, που απαιτείται για τις συναλλαγές με την εφορία. Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την άμεση ενοποίηση μικρών και υποστελεχωμένων εφοριών της Αττικής.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η κίνηση αυτή επιφέρει οφέλη για όλους. Στις μικρές εφορίες ο μέσος αριθμός υπαλλήλων είναι λιγότεροι από 20, ήτοι 60% λιγότεροι από το αντίστοιχο προσωπικό εφοριών πλήρους αρμοδιότητας. Αυτό σημαίνει πως στους εργαζόμενους των εφοριών αυτών, αναλογεί πολύ περισσότερος όγκος εργασιών από ό,τι τις μεγάλες εφορίες. Ταυτόχρονα δε θα υπάρξει και μεγάλη εξοικονόμηση από τα ενοίκια για τα κτήρια αυτών των εφοριών που σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν τα 900.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι η ΔΟΥ Γαλατσίου καταργείται και συγχωνεύεται με την ΙΓ Αθηνών, η ΔΟΥ Χαλανδρίου καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Χολαργού, η ΔΟΥ Νέας Σμύρνης καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Καλλιθέας, η ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Ηλιούπολης, η ΔΟΥ Αχαρνών καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων, η ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Γλυφάδας.

Είχε προηγηθεί η έκδοση της απόφασης για την υποχρέωση των εφοριών να διεκπεραιώνουν τις δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές και δωρεές) μέσα σε τρεις ημέρες από την παραλαβή τους, χωρίς φυσική παρουσία των φορολογουμένων