Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν χαιρετίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα παραμένουν ανοιχτοί. Παράλληλα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρέτισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ που έχουν κοινό συμφέρον να διατηρούν ανοιχτό τον διάλογο για τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους.

Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών δημιουργεί προσδοκίες για αποκλιμάκωση της σοβαρής κρίσης που έχει προκαλέσει η τουρκική επιθετικότητα. Η συνομιλία ήρθε σε μια περίοδο που η Άγκυρα επιδεικνύει απροκάλυπτα την επεκτατική πολιτική της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη Λιβύη όπου στηρίζει απροκάλυπτα τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας».

Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στην πραγματοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν έπαιξε ρόλο και η διπλωματική ενίσχυση της Ελλάδας την τελευταία περίοδο από διεθνείς παράγοντες, με τελευταία εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν.