Νέο πακέτο μέτρων θα εξαγγείλει την Πέμπτη η ΕΚΤ - Ευνοϊκό το κλίμα στις αγορές ομολόγων

Σε ανακοινώσεις αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τραπέζης, αναφορικά με τη προσδοκία επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 500 δισ. ευρώ. 

Η εν λόγω προσδοκία συντηρεί το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές ομολόγων ολόκληρης της ευρωζώνης. Ωστόσο προεξοφλείται ότι μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για το μέγεθος της ύφεσης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας φέτος (από -8% έως -12%) η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το όριο αγοράς ομολόγων του έκτακτου προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme ) στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα- από τα 750 δια. ευρώ που είναι σήμερα κατά στο 1,25 τρια. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί τελικώς να αποφασίσει το διπλασιασμό του προγράμματος, εκτιμούν αναλυτές.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης και στο κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) -στο οποίο δεν μετέχουν τα ελληνικά ομόλογα, και εταιρικά ομόλογα τα οποία υποβαθμίστηκαν μετά την κρίση σε επίπεδο χαμηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να τα εντάξει στο πρόγραμμα QE.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,48% από 1,50% την Παρασκευή, του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 0,86% από 0,82, ενώ του 15ετούς υποχώρησε οριακά στο 1,60% από 1,61%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,51% από 1,52% έναντι -0,39% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,90% από 1,96%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1.1126 δολ. από το επίπεδο του 1,1096 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικό το κλίμα για το ευρωπαϊκό νόμισμα καθώς στην αγορά φαίνεται να επικρατεί η προσδοκία ότι μετά το πρόγραμμα μαμούθ των 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αύξηση του πακέτου των ομολόγων που θα απορροφήσει η ΕΚΤ, η ευρωπαϊκή οικονομία θα κατορθώσει να πετύχει μία ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας, τύπου “V”.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1116 δολ.