"Ακμαία" η τουρκική προκλητικότητα - Αυστηρό διάβημα ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις για την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, μετά και τις συνεχιζόμενες εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, φτάνοντας στο σημείο να διατρανώνει την πρόθεσή της να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας-σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά.

Η τουρκική προκλητικότητα βαίνει ακμαία, στον απόηχο της αστάθειας στο εσωτερικό της χώρας και στους χαμηλούς δείκτες που καταβαραθρώνουν την οικονομία της. Άλλωστε, το κακόγουστο -όπως πολλοί χαρακτήρισαν- σόου που στήθηκε από τον Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, αντηχεί ακριβώς αυτή την αστάθεια στην τουρκική εσωτερική σκηνή. Σημειωτέων πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν των πτώση του “Σουλτάνου” από τον προεδρικό θώκο με προβάδισμα του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το απόγευμα, το Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, με το οποίο τον κάλεσε για εξηγήσεις με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Νωρίτερα,  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χαρακτηρίσει τις τουρκικές προκλήσεις για σειρά αιτήσεων για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές στα 6 μίλια από ελληνικά νησιά ως παρακολούθημα του ανυπόστατου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου.

Παράλληλα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει. Η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η δήλωση Δένδια έγινε μετά τις σοβαρές ενδείξεις ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την επιθετική της στρατηγική, πιεζόμενη από τα εσωτερικά της προβλήματα, και μάλιστα σε διπλό μέτωπο:

  • Στον Έβρο, όπου όπως όλα δείχνουν στήνει επανάληψη του σκηνικού που έστησε προ της πανδημίας του κορωνοϊού, με την μεταφορά χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών στα τουρκο-ελληνικά σύνορα, αλλά
  • και στο Αιγαίο, όπου ετοιμάζεται να κάνει γεωτρήσεις κοντά στη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη.

Ενδεικτικό των προθέσεών της, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες (Σκάϊ), η Άγκυρα δημοσίευσε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως 7 αιτήματα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. Η τουρκική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που –κατά τους γείτονες–  βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική και προοιωνίζεται μεγάλη ένταση στην περιοχή, καθώς  η τουρκική εταιρεία πετρελαίου ζητά να να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι εκεί και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη. 

  • Συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα, που ούτως ή άλλως, αναμένει πολυεπίπεδη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας.

Κομισιόν: Δεν θα συνομιλούμε με Τουρκία, εφόσον δεν σταματά την γεώτρηση στην Κύπρο

Θέση στην ελληνοτουρκική διένεξη πήρε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Καμία συνομιλία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί, όσο δεν σταματούν οι γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, εφόσον η γεώτρηση δεν σταματά. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η σχέση ΕΕ και Τουρκίας δεν μπορεί να αφορά μόνο τη μετανάστευση. «Για να οικοδομήσουμε υγιείς και θετικές σχέσεις, υπάρχουν πολλά ακόμη θέματα: διεύρυνση, βίζες, ενέργεια, γεωπολιτική στη Λιβύη και άλλα! Αυτά απαιτούν ευρεία προσέγγιση» επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική είπε ακόμη ότι πρόθεση του είναι να φέρει το ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ειδικότερα, τόνισε τα εξής: «Το θέμα της Τουρκίας είναι σήμερα το πιο σημαντικό ζήτημα για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Πρέπει να ορίσουμε μια ιεράρχηση, μια κατάταξη για το ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα και να το προχωρήσουμε. Οπότε θα πάω στο Συμβούλιο, μιλώντας στα κράτη-μέλη και θα ζητήσω οδηγίες για το μέλλον».