Εστίαση: Σχέδια για άνοιγμα νωρίτερα -Τι θα γίνει με ΦΠΑ

Το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ, εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τον συνωστισμό που παρατηρείται σε πλατείες.

Μέχρι  στιγμής είναι προγραμματισμένο χώροι εστιάσεις και καφετέριες, καθώς και οι οργανωμένες παραλίες να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ωστόσο οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να λειτουργήσουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου. Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα έχουμε τα πρώτα δείγματα, του πώς ελέγχεται η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, αφότου η ζωή επανέρχεται σταδιακά στους προηγούμενους προ Lockdown, ρυθμούς της.

Αύριο Τρίτη άλλωστε, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται ο διπλασιασμός του εξωτερικού χώρου που χρησιμοποιούν καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι όσα καταστήματα έχουν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, θα μπορούν να την επεκτείνουν έως το διπλάσιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται οι διαβάσεις των ατόμων με αναπηρίες και θα υπάρχει ελεύθερος χώρος πλάτους 1,80 μέτρου για να περνάνε οι πεζοί. Όπου δεν υπάρχει ο χώρος αυτός, το υπουργείο θα πει στους δήμους να μειώσουν στο μισό τα δημοτικά τέλη.

Σε ισχύ έως το τέλος του έτους οι ρυθμίσεις για την εστίαση

Το πιο πιθανό είναι ότι οι ρυθμίσεις για την εστίαση και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», του ΟΡΕΝ.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά στην δύσκολη μεταβατική περίοδο, για ορισμένους μήνες, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες της εστίασης, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας».

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Η μείωση του ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση, (σήμερα εξαιρούνται τα καφέ) αποτελούσε, άλλωστε, προεκλογική δέσμευση της κυβέρνηση.

Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σχεδιάζεται και για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός, ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να προχωρούν σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από το 13% στο 6%.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών, ίσως και έως το τέλος της εβδομάδας

Χατζηθεοδοσίου: Να μειωθεί ο ΦΠΑ και στα ελληνικά προϊόντα

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πρότεινε, την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων με μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να απορροφούνται ευκολότερα από τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ζητά με επιστολή το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα από ότι έχει προγραμματιστεί δηλαδή από τις 18 Μαΐου.

Στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, ο τουρισμός

Οπωσδήποτε  πάντως, μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει ο τουρισμός, στοίχημα το οποίο πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί.

Ορόσημο για την κυβέρνηση είναι ως προς αυτό, η αυριανή ημέρα, η 13η Μαΐου, οπότε η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της, για το συντονισμένο άνοιγμα των συνόρων και το σχέδιο για τις πτήσεις.

Την ίδια ημέρα θα συγκληθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ώστε να «κλειδώσουν» τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να γνωρίζουν πια,  πότε θα μπορούν να δέχονται Έλληνες και ξένους τουρίστες και πώς θα τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας στην όποια διάρκεια, πρόκειται τελικά να έχει η φετινή σεζόν.

Το Plan B, για έναρξη σεζόν την 1η Ιουλίου, όποια και αν είναι η δράση της ΕΕ

Παράλληλα, εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή συντονισμένη δράση, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες με σειρά χωρών, με στόχο  η σεζόν να ξεκινήσει ούτως ή άλλως από την 1η Ιουλίου, αλλά  και να επιμηκυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι που θα συμπαρασύρει θετικά και την εστίαση, η οποία πιθανώς να ανοίξει νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή την 1η Ιουνίου.

Έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις όπως για το άνοιγμα του τουρισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την επιτροπή των λοιμοξιωλόγων του υπουργείου Υγείας.

«Οι δικές σας κατευθύνσεις και οι προτάσεις τις οποίες διαμορφώνετε, εξακολουθούν να μας είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την αλληλουχία των κινήσεων που πρέπει να κάνουμε καθώς και για το αν κάπου κρίνουμε ότι πρέπει να πατήσουμε αντί για το γκάζι το φρένο…», είπε χαρακτηριστικά.