«Μας έλλειψε! Αλλά κάντε υπομονή»: Δημοσιεύματα θέλουν την Αγία Σοφία τζαμί στις 29 Μαΐου

Το Tweet του Διευθυντή Επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν για την Αγία Σοφία, ήταν η αφορμή ώστε σήμερα ο τουρκικός τύπος να πανηγυρίζει σε δημοσιεύσεις του, πως η Αγία Σοφία πρόκειται να ανοίξει σαν μουσουλμανικό τέμενος.

Μάλιστα κάποιοι εικάζουν, ότι η 29η Μαΐου, αποφράδα ημέρα του Ελληνισμούς, ως ημέρα Άλωσης της Πόλης, (ημέρα νίκης αντίστοιχα για τους Τούρκους), μπορεί να είναι συμβολικα και η ημέρα που θα ανοίξει η Αγία Σοφία σαν τέμενος και χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους.

Η τελευταία λειτουργία στην Αγιά Σοφιά 466 χρόνια μετά την Άλωση ...

Το μήνυμα του Φαχρετίν Αλτούν προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό,  γράφει ο Τουρκικός τύπος. Εκείνοι που είδαν το tweet, άρχισαν να ρωτάνε πότε θα ανοίξουν τα τζαμιά για προσευχή, καθώς τα τζαμιά έχουν κλείσει στην Τουρκία από την αρχή της πανδημίας.

Το εν λόγω μέτρο, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από μέρους των ακραιφνών Μουσουλμάνων της Τουρκίας, οι οποίοι και επιμένουν,  να ανοίξει συγκεκριμένα η Αγία Σοφία, ο πιο σημαντικός ναός, ο ναός σύμβολο για την Ορθοδοξία, για μουσουλμανική λατρεία.

Η εφημερίδα Χουριέτ μάλιστα, όπως και πολλά ακόμη έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, δημοσιεύουν μακροσκελή άρθρα για την ιστορία της Αγίας Σοφίας από την ίδρυσή της, έως τις μέρες μας.

Χουριέτ: «Ντροπή σε όσους θέλουν να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία ...

Η επίμαχη ανάρτηση

Στο λογαριασμό του στο Twitter, o Φαχρετίν Αλτούν ανάρτησε μία φωτογραφία της Αγίας Σοφίας – που έχει μετατραπεί από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο το 1935- και την ακόλουθη φράση: «Μας έλλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί».

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας έχει βρεθεί συχνά στην ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας και κυρίως του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 24 Μαρτίου του 2019, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος για προσευχή αποτελεί προσδοκία ολόκληρου του τουρκικού έθνους και του μουσουλμανικού κόσμου, ενώ ήδη από πέρσι ένα τμήμα του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται για μουσουλμανική προσευχή.

Το Μουσείο της Αγίας Σοφίας αποτελεί το πλέον δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στην Τουρκία, ενώ και μόνο η όψη της, αποτελεί σύμβολο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι επισκέπτες του χώρου το 2019, ήταν  3.72 εκατομμύρια.