Την απονομή του εφάπαξ μαζί με την κύρια σύνταξη και όχι ύστερα από πολύχρονη αναμονή φέρνει η εγκύκλιος του νόμου Βρούτση.

 

Με την υπογραφή της υλοποιείται η ρύθμιση του άρθρου 31 της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Ν. 4670/2020 που αφορά τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της εφάπαξ παροχής σε όλους τους ασφαλισμένους. Έτσι καταργούνται οι ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος απονομής της εφάπαξ παροχής. Η εφάπαξ παροχή απονέμεται, πλέον, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση εφόσον ο ασφαλισμένος λάβει την κύρια σύνταξή του.

Ενιαία αντιμετώπιση

Με την κατάργηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής επιτυγχάνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων των 23 πρώην Ταμείων πρόνοιας του κλάδου πρόνοιας του e-ΕΦΚΑ, καταργώντας τις καταστατικές διατάξεις τους με τις οποίες προβλεπόταν και εξεταζόταν χωριστή περίοδος θεμελίωσης του δικαιώματος (π.χ. στο Δημόσιο ο ασφαλισμένος έπρεπε να συμπληρώσει 12,5 έτη ασφάλισης) ή ακόμα προβλεπόταν και ως προϋπόθεση η χορήγηση και της επικουρικής σύνταξης.

Επιτάχυνση

Παράλληλα επιταχύνονται σημαντικά διαδικασίες απονομής, καθώς καταργείται το στάδιο εξέτασης των προϋποθέσεων θεμελίωσης για τη λήψη της εφάπαξ παροχής, και απομένει μόνο ο υπολογισμός του ποσού που δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος. Η άνω ρύθμιση έχει σημαντική εφαρμογή και στη διαδοχική ασφάλιση, όπου ο ασφαλισμένος λαμβάνει άμεσα το ποσό της εφάπαξ παροχής από το τελευταίο Ταμείο ασφάλισής του, πριν λάβει και το συμπληρωματικό ποσό του προηγούμενου Ταμείου πρόνοιας όπου είχε ασφαλιστεί.

Η ρύθμιση αυτή έχει άμεση εφαρμογή και καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις απονομής για την εφάπαξ παροχή, ξεμπλοκάροντας χιλιάδες αιτήσεις ασφαλισμένων που εκκρεμούν εδώ και πολλά έτη..

Υπενθυμίζεται πως το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν χρωστά κάποιος στο Δημόσιο και εισπράξει το εφάπαξ του, αυτό το ποσό δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%. Επίσης οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως απαιτούνται περίπου 3-4 εργάσιμες ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος, μέχρι να δουν στους λογαριασμούς τους το ποσό του εφάπαξ που έχει πιστωθεί.