Πτωτική πορεία στις ενοικιάσεις Airbnb- Τι λένε οι ειδικοί

Μετά την «έκρηξη» των τελευταίων χρόνων, η μόδα των Airbnb φαίνεται να φθίνει. Τα μισθώματα ακολουθούν πτωτική πορεία και πολλοί ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και στρέφονται στην κλασική μακροχρόνια ενοικίαση των ακινήτων τους.

Το ρεπορτάζ του OPEN TV είναι αποκαλυπτικό για το μέλλον των συγκεκριμένων κατοικιών – περίπου 90.000, σε όλη την Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποί τους, η υπερπροσφορά έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών τους.

Η πρόεδρος Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού αναφέρεται, στην κάμερα του καναλιού, ακριβώς σε αυτόν τον ανταγωνισμό, ο οποίος έχει ως συνέπεια να πέφτουν οι τιμές των διαμερισμάτων.

Έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες που είχαν βάλει τα ακίνητά τους στη συγκεκριμένη πλατφόρμα τα αποσύρουν και επιστρέφουν στην παραδοσιακή ενοικίαση.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, βρισκόμαστε στην αρχή του κορεσμού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα υπάρξει μείωση κατά 15% στην πληρότητα βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2018, που ήταν η καλύτερη χρονιά για το Airbnb.

Η AirDna

Εξάλλου,σύμφωνα με στοιχεία της AirDna, που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, η μέση πληρότητα στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο άγγιξε το 65,9% έναντι 67,7% τον ίδιο μήνα πέρυσι (πτώση 3%).

Μεγαλύτερη είναι η ετήσια μείωση στο έσοδο ανά δωμάτιο (RevPAR), πέφτοντας από τα 50 ευρώ τον Μάιο του 2018 στα 45,5 ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα (πτώση 9%). Την ίδια στιγμή, οι ενεργές αγγελίες εκτοξεύτηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση (από 8.156 σε 10.281), γεγονός που ανάγκασε τους ιδιοκτήτες να ρίξουν τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) κατά 7%, διαμορφώνοντας το κόστος για τους επισκέπτες από τα 74 ευρώ στα 69 ευρώ.

Καλύτερη η εικόνα στην Θεσσαλονίκη

Πιο αναλυτικά, ο περασμένος Μάιος «έκλεισε» στο 55,6% έναντι 54,8% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αντιθέτως, το έσοδο ανά δωμάτιο μειώθηκε από 26,7 ευρώ σε 24,9 ευρώ, με την ημερήσια τιμή να «αγγίζει» τα 44,8 ευρώ έναντι 48,7 ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά στον αριθμό των ακινήτων της συμπρωτεύουσας, που είναι «ανεβασμένα» στις δύο πλατφόρμες, αυτός διαμορφώθηκε σε 2.086 εφέτος από 1.526 πέρυσ