Τα «έσπασαν» τράπεζες - κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια - Απειλείται και η ρύθμιση για οφειλές στην εφορία

Πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, μετά από ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου , για τα κόκκινα δάνεια δεν βγήκε λευκός καπνός. Παράλληλα η πληροφορία ότι είχε ματαιωθεί ανάλογη σύσκεψη μεταξύ των τραπεζών, ενίσχυσε την αίσθηση ότι υπάρχει εμπλοκή. Στην πραγματικότητα είχαμε ρήξη.

Πηγές με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων αναφέρουν ότι η αφορμή της ρήξης ήταν το ότι οι τράπεζες δεν έστειλαν τα στοιχεία, που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο από τα οποία υποτίθεται ότι θα προέκυπταν τα όρια για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, άρα εμμέσως και τα όρια προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ο Α. Φλαμπουράρης απέσυρε τις προτάσεις που είχαν πέσει ως τότε στο τραπέζι και έφερε ένα μαξιμαλιστικό σχέδιο, που προβλέπει τα εξής:

  • Προστασία α’ κατοικίας με αντικειμενική αξία ως 250.000 ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές, το όριο αυτό ισχύει οριζόντια για όλους, χωρίς κλιμάκωση ανά είδος νοικοκυριού
  • Εισοδηματικά όρια με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και συγκεκριμένα την 4η ομάδα δαπανών (για 4μελή οικογένεια είναι γύρω στις 21.000 ευρώ), πάνω από τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλονται στις τράπεζες οι δόσεις για το δάνειο που θα ρυθμίζεται. Για όποιον δεν μπορεί, θα έρχεται το Κράτος να επιδοτεί τη δόση
  • «Κούρεμα» δανείων 30%

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες είχαν στείλει σχέδιο, που προέβλεπε προστασία για ακίνητα από 70.000 ως 100.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του νοικοκυριού, ενώ «κούρεμα» οφειλής θα δινόταν μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις (σχέση υπολοίπου δανείου- αξίας ακινήτου, πρόβλεψη που είχαν σχηματίσει οι τράπεζες επί του συγκεκριμένου δανείου), κάτι που εκτιμάται ότι τελικά θα περιόριζε δραστικά το πεδίο εφαρμογής του.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες ήταν αρνητικές στο ενδεχόμενο οριζόντιων ρυθμίσεων. Εμπλοκή υπήρξε και ως προς το κονδύλι των 150- 200 εκατ. για την επιδότηση των δόσεων, καθώς η πρόταση των τραπεζών ήταν να διαχειριστούν οι ίδιες το ποιος θα την λάβει, με λογοδοσία εκ των υστέρων.

Το δημοσιονομικό κόστος

Ένα ακόμη ζήτημα, πέρα από το ζήτημα της α’ κατοικίας, είναι και  το δημοσιονομικό κόστος της κυβερνητικής πρότασης, καθώς προφανώς το κονδύλι για την επιδότηση θα υπερβαίνει τα διαθέσιμα 150- 200 εκατ. Ευρώ. Ανεπισήμως, η απάντηση από την κυβέρνηση είναι ότι τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να βρεθούν από το υπερπλεόνασμα.

Η εμπλοκή είναι πολύ να επηρεάσει και το θέμα των ρυθμίσεων οφειλών σε εφορίες και ταμεία, καθώς φαντάζει απίθανο να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες την πρόταση να λειτουργήσουν ξεχωριστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες (ως γνωστόν ο σχεδιασμός προέβλεπε μια εξωδικαστική ηλεκτρονική αίτηση για συνολική ρύθμιση οφειλών).

Σήμερα το απόγευμα στις 6 θα γίνει η ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, σε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Α. Τσίπρα, στην οποία θα συμμετέχουν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής.

 

Προτεινόμενα για εσάς