Εκλογές για δύο τυχερούς 

Η πολιτική συναντά το ποδόσφαιρο συχνά, όμως η γνωστή ρήση που λέει ότι  «ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα»  δεν θα ισχύσει σε αυτές εκλογές. Θα είναι η πρώτη αναμέτρηση μετά την μεταπολίτευση που θα αναδείξει δύο τυχερούς.

Εξηγούμαι: Η Νέα Δημοκρατία θα φύγει από την κάλπη με αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξουν δραματικές ανατροπές, ώστε να αλλάξει αυτό το δεδομένο  που έχει παγιωθεί εδώ και αρκετούς μήνες δημοσκοπικά.

Ακόμη και με σχεδόν 34 % εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία, αρκεί να μπουν στη Βουλή μόνο πέντε κόμματα και να είναι ικανοποιητικό το άθροισμα, του ποσοστού των μικρών κομμάτων που θα μείνουν  εκτός Βουλής. Αυτό, σήμερα τουλάχιστον, φαίνεται να ισχύει, καθώς Ποτάμι, Ένωση  Κεντρώων και ΑΝΕΛ έπαθαν μεγάλη ζημιά στη νέα διάταξη του πολιτικού σκηνικού. Δεν θα δυσκολευτεί λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει τις εκλογές. Παίρνει το σύνολο της παλιάς λαϊκής δεξιάς, παίρνει τους φιλελεύθερους του κόμματος του Στέφανου Μάνου, καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι του Κινήματος Αλλαγής. Και δεν είναι μόνο οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές του  «σημιτικού» μπλοκ που μετακινούνται προσωρινά η μόνιμα στη Νέα Δημοκρατία. είναι και αρκετοί του παλιού σκληρού πυρήνα του Κινήματος οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη αγορά.

Όσο για τα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας που έβλεπαν με μεγάλη επιφύλαξη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αμφισβητούσαν τις επιλογές του την πρώτη περίοδο, η σκληρή στάση που κράτησε στο μακεδονικό, εξαφάνισε στην δημόσια έκφραση τους, κάθε αφισβητήση. Μην ξεχνάμε οτι η κεντροδεξιά ενώνεται εύκολα μπροστά στην εξουσία. Οι διαφορές στελεχών είναι συνήθως προσωπικές. Δεν ταλανίζονται με φράξιες και αντιθέσεις όπως η κεντροαριστερά .

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι ισχυρή, ιδιαίτερα εάν κάνει αυτό που υπόσχεται σήμερα: ένα γενναίο άνοιγμα σε στελέχη όλων των βαθμίδων πέραν του χώρου της Νέας  Δημοκρατίας.

Και ενώ σε οποιεσδήποτε άλλες εκλογές, ο δεύτερος, ο ηττημένος θα είχε τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα όπως συμβαίνει πάντα με τα κόμματα που χάνουν (κόντρες, νέοι συσχετισμοί και ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας) στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτές τις κάλπες, δεν θα συμβεί τίποτα απ’αυτά. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι τροπαιούχος και κυρίαρχος στο μεγάλο πολιτικό χώρο που ίδιος δημιούργησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κινηματικό κόμμα του 3%, που κάθε φορά λαχάνιαζε να μπει στη Βουλή και μάλιστα με ηγέτες που είχαν πολιτική αξία όπως η  Μαρία Δαμανάκη, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Αλέκος Αλαβάνος. Ο νεαρός Αλέξης Τσίπρας, το πουλέν του Αλαβάνου, κατάφερε να εκμεταλλευτεί όσο κανείς άλλος πολιτικός, την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και να εξασφαλίσει στο κόμμα του την μεγαλύτερη κυβερνητική θητεία στα χρόνια της χρεοκοπίας.

Και δεν πέτυχε μόνο αυτό. Οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ελάχιστο χρόνο, σε πλήρη μετάλλαξη. Στο πάλαι ποτέ ισχυρό ΠΑΣΟΚ οι σταδιακές αλλαγές πήραν 20 χρόνια. Από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα στο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και του Γιώργου κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε ένα κομμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε σοσιαλδημοκρατικό, με συνοπτικές διαδικασίες. «Καθάρισε» τους παλιούς συντρόφους του, όπως τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο όποιος τον στήριξε απέναντι στο Φώτη Κουβέλη να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αφομοίωσε την λεγόμενη αριστερή τάση των 53 βάζοντας τον επικεφαλής τους, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να χειριστεί το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο. Έτσι διαμόρφωσε  μια νέα πραγματικότητα αδιαφιλονίκητου αρχηγού.

Και παρά τα όσα έγιναν αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή – κωμικά και προτόγνωρα – η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την πλειοψηφία. Οι βουλευτές που ψήφισαν τις Πρέσπες τον κρατούν στην εξουσία. Όλα τα αλλά είναι διαδικαστικά, φέρνουν αναστάτωση και ταλαιπωρία στο Κοινοβουλιο και παρέχουν πληθώρα γελοίων στιγμιότυπων τυπου γκαζόζας. Αλλά η κυβέρνηση δεν πέφτει από τα αναψυκτικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στην εξουσία είτε μέχρι το Μάιο, είτε  μέχρι τον Οκτώβριο. Και αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος. Θα επιλέξει τη στιγμή που τον βολεύει, μελετώντας προσεκτικά τις δικές του δημοσκοπήσεις. Ξέρει ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές.  Προετοιμάζεται όμως για την επόμενη μέρα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να είναι ισχυρός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,.

Το ποσοστό μέσα στο οποίο κινείται είναι από το 23 % μέχρι 27%, ενώ υπάρχουν  δημοσκόποι που εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει το 29.%. Για σκεφτείτε τι θα σημαίνει αυτό για την κυριαρχία του στην κεντροαριστερά. Θα είναι μια μεγάλη επιτυχία που θα περάσει μέσα από μια ήττα. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σημαίνει οτι ο  Τσίπρας ήρθε για μείνει. Περνάει στην αντιπολίτευση για να συγκροτήσει υπό τον ίδιο ένα αντιδεξιό μέτωπο και να περιμένει να πάρει την ρεβάνς από τον Μητσοτακη.

Μην φαντασθεί κανείς ότι ο δεύτερος κύκλος εκλογικής μονομαχίας θα γίνει γρήγορα. Κανείς δεν έχει συμφέρον αυτη την φορά να κάνει πόλεμο για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Θα  βρεθεί τρόπος συνεννόησης των δύο μεγάλων κομμάτων.

Δεύτερες εθνικές εκλογές μέσα σε λίγους μήνες δεν θέλει ούτε ο Τσιπρας ούτε ο Μητσοτάκης.

 

Προτεινόμενα για εσάς