POS... στήθηκε κομπίνα εκατομμυρίων

Είχε ένα «έξυπνο» τρόπο για να είναι ευχαριστημένοι και οι κινέζοι πελάτες του και ο ίδιος. Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, πρώην-πλέον-αντιπρόεδρος των Jumbo, μέσω εταιρίας real estate που κατείχε, προσέγγιζε πλούσιους Κινέζους, και εκμεταλλευόμενος το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», τους πωλούσε υπερτιμημένα σπίτια στην Ελλάδα.Κατόπιν κατέθετε σε τραπεζικό λογαριασμό την διαφορά.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ενδιαφερόμενοι,  ξεγλιστρούσαν από τα capital controls που ισχύουν στην Κίνα και έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Λίγα-λίγα…

Η απάτη, ύψους τουλάχιστον 40 εκατ, ευρώ, στήθηκε κυρίως μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας. Η εταιρία του Παπαευαγγέλου, πραγματοποιούσε πολλές δεκάδες, δήθεν, μεμονωμένες συναλλαγές 10.000 και 20.000 ευρώ, για κάθε Κινέζο πελάτη, ώστε να μην εντοπίζονται από τις κινεζικές αρχές.

Έτσι, οι πολλές μικρότερες συναλλαγές κάθε πελάτη αθροίζονταν σε 200.000, 300.000, 500.000 ευρώ ή και ακόμα παραπάνω.

Η κομπίνα δεν σταμάτησε εδώ: η εταιρία του κ. Παπαευαγγέλου, υπερτιμούσε την τιμή των  ακινήτων επιστρέφοντας τη διαφορά από την πραγματική τιμή σε κατάθεση στους Κινέζους. Δηλαδή αν ένα σπίτι στην Αθήνα κόστιζε 250.000 ευρώ, τότε πραγματοποιούνταν δεκάδες συναλλαγές αθροίζοντας 400.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 ευρώ καταθέτονταν σε τραπεζικό λογαριασμό!

Ευθύνες σε στελέχη της ΕΤΕ

Μεγάλες ευθύνες φέρουν ηγετικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων η κυρία Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής στην Εθνική η οποία θεωρείται ότι γνώριζε τις κινήσεις μεταφοράς κινεζικού συναλλάγματος μέσω POS αλλά συνέχιζε να τις εγκρίνει.
Η Εθνική Τράπεζα ελάμβανε προμήθεια έως 5% από τις συναλλαγές της μεταφοράς των χρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.newmoney.gr ,η διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας είχε λάβει επιστολή απο τις κινεζικές αρχές για τις συναλλαγές, αλλά δεν ενημέρωσε την διοίκηση.

Οι συναλλαγές έλαβαν χώρα μέσα σε τρεις μήνες κι αυτό κινητοποίησε τις κινεζικές αρχές. 

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι αφού αποκαλύφθηκε η κομπίνα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προσπάθησε να υποβαθμίσει και να συγκαλύψει την υπόθεση, όμως οι Κινέζοι επέμειναν, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το τεράστιο πρόβλημα αποκαλύφθηκε.

«Μπλόκο» από τις άλλες τράπεζες

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων από την Κίνα στην Ελλάδα με πρόσχημα την αγορά ακινήτων για την εξασφάλιση χρυσής βίζας, επιχειρήθηκε μέσω POS κι άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Στις άλλες τράπεζες όμως, πλην της Εθνικής, οι εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου λειτούργησαν, η αύξηση των συναλλαγών μέσω POS εντοπίστηκε, οι τραπεζίτες παρενέβαιναν και οι συναλλαγές ακυρώνονταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη διοίκηση της Jumbo.