Πυρκαγιά στο Μάτι: «Αθώα του αίματος» η Ρένα Δούρου, καταγγέλει την Πυροσβεστική

Αποποιείται κάθε ευθύνης για την τραγωδία στο Μάτι και για το γεγονός ότι δεν έδωσε εντολή εκκένωσης  στο υπόμνημα που κατέθεσε η Ρένα Δούρου, στις δικαστικές αρχές. Αντίθετα, η περιφερειάρχης Αθηνών,αποδίδει ευθύνες  στην Πυροσβεστική, με ένα κείμενο σε αυστηρό προσωπικό ύφος,και σε δεύτερο ενικό πρόσωπο, αφού είναι η απάντησή της στον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο 

Στο υπόμνημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», υπάρχει και αναλυτική περιγραφή των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού και καταγραφή των λαθών που έγιναν, κυρίως από την πυροσβεστική.

«Δημιουργείς εντυπώσεις»

«Αν ισχυρίζεσαι, γράφει η Ρένα Δούρου, ότι μέσω της »εντολής εκκένωσης» υπονοείς ότι έκανες εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ο ισχυρισμός σου είναι προσχηματικός για να δημιουργήσεις εντυπώσεις και να μεταθέσεις ευθύνες. Και τούτο διότι στοιχειωδώς έπρεπε να εισηγηθείς αυτό το μέτρο έγκαιρα προκειμένου να είναι υλοποιήσιμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Συμπερασματικά, συνεχίζει,την ώρα που καίγεται ο τόπος στη συγκεκριμένη περιοχή δεν εισηγείσαι το μέτρο της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης αν αυτό υπονοεί η »εντολή εκκένωσης», αλλά επιχειρείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλωβισμό και διάσωση πολιτών, σύμφωνα με το σχεδιασμό του πυροσβεστικού σώματος»

«Ο παραιτηθείς αρχηγός της αστυνομίας στην ίδια συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι »στις 18:25 έχουμε το πρώτο πέρασμα στην άλλη πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος». Αρα για ποια λήψη προληπτικού μέτρου απομάκρυνσης γίνεται λόγος εκείνη τη στιγμή, όταν αυτή η εξέλιξη μεταφέρθηκε στο δήμαρχο Ραφήνας στις 18:30; Εξάλλου, είναι σαφές ότι η παράλειψη της έγκαιρης προειδοποίησης για την εξέλιξη του φαινομένου της φωτιάς από την έναρξή της αφορά αποκλειστικά και μόνο τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής».

«Δεν λήφθηκε υπ’οψιν η Μετεωρολογική»

Τέλος η Περιφερειάρχης.κατηγορεί την Πυροσβεστική και γιατί δεν προέβλεψε παρά τις σαφείς αναλύσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας την κατεύθυνση της φωτιάς:

«Η τελική πορεία που ακολούθησε η φωτιά προς Νέο Βουτζά – Κόκκινο Λιμανάκι – και Μάτι δεν προβλέφθηκε ή εν πάση περιπτώσει δεν είχαμε τέτοια ενημέρωση από κανέναν αρμόδιο όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας»

 

Προτεινόμενα για εσάς