Από το...παράθυρο βλέπει την ανάπτυξη η Ελλάδα - Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

H καχεκτική ανάπτυξη στην οποία είναι εγκλωβισμένη για αρκετά χρόνια η ελληνική οικονομία, αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των δεσμεύσεων Τσίπρα – Τσακαλώτου στους δανειστές, είναι ο κύριος λόγος που η χώρα παραμένει ευάλωτη και αποκλεισμένη από τις αγορές.

Τα μηνύματα που στέλνει η διεθνής επενδυτική κοινότητα είναι αρνητικά, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο υπουργός Οικονομικών που παρακολούθησε το διήμερο Greek Roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Αποτρεπτικά

Τα funds εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά απέναντι στο Χρηματιστήριο αλλά και στις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα. Το «στοίχημα» της ισχυρής ανάπτυξης δεν θεωρείται από τους ξένους επενδυτές, αλλά και τους διεθνείς οίκους, ότι θα μπορέσει να κερδηθεί από την Ελλάδα, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για τις διαθέσεις των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων αλλά και επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες.

Οι διεθνείς αναλυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας την απουσία των κατάλληλων πιστωτικών και δημοσιονομικών συνθηκών.

Το ΔΝΤ και η Κομισιόν περιμένουν το ΑΕΠ να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% το 2018 και το 2019. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει τις αντίστοιχες προϋποθέσεις που επέτρεψαν στην Ιρλανδία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ισπανία να εμφανίσουν δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά την κρίση των οικονομιών τους.

Η δύσκολη ισορροπία

Δημοσιονομικά, η Ελλάδα παραμένει σε μια δύσκολη ισορροπία: μια οριακή χαλάρωση θα μπορούσε να τονώσει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, ωστόσο μεγάλες αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους θα έφερνε την Αθήνα σε δύσκολη θέση απέναντι στους δανειστές της που επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων.

Οι προσεχείς εκλογές και η αναμενόμενη κυβερνητική αλλαγή δεν θα αλλάξουν πολύ…

Διαβάστε περισσότερα στο economico.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς