Με τέσσερα “δώρα” των δανειστών και μία υπόσχεση για τις συντάξεις στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας

Με 4 “δώρα” των δανειστών ανεβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγης, τη μείωση φορολογικών συντελεστών και ΕΝΦΙΑ και στοχευμένες προσλήψεις για την κάλυψη άμεσων αναγκών του δημοσίου.

Πρόκειται για αποφάσεις των Θεσμών – όπως προέκυψαν από το “ιστορικό” Eurogroup του Ιουνίου – που έχουν στόχο να γίνει αισθητή στην κοινωνία “η αλλαγή που συντελείται με το τέλος των μνημονίων”. Είναι μέτρα “ανακούφισης”  και αποτελούν το “συμπληρωματικό πακέτο στοχευμένων παροχών” που αποφάσισε το Eurogroup, ως αντίδοτο στη νέα τετραετή λιτότητα που έχει επιβληθεί στη “μεταμνημονιακή”  Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά είναι προγραμματισμένα από τους Θεσμούς να  εφαρμοστούν σταδιακά κατά την διετία 2019 – 2020, “με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη”.

Αυτά τα “δώρα” των δανειστών – που αποτελούν “πρωτόκολλο” για τη μετεγχειρητική θεραπεία της βαθιά τραυματισμένης κοινωνίας – ο πρωθυπουργός  θα τα παρουσιάσει ως “ανεξάρτητη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων”

«Το σφάλμα σου διόρθωσε»

Το κρίσιμο θέμα παραμένει η υπόθεση των συντάξεων. Και αυτό είναι το πιό βαρύ χαρτί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Είναι πολύ πιθανόν ο κ. τσίπρας να υποσχεθεί την αναβολή της εφάπαξ περικοπής τους που – για να μην ξεχνιόμαστε – ο ίδιος εισηγήθηκε και η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε στη Βουλή. Έτσι θα επιχειρήσει να διορθώσει ένα μεγάλο σφάλμα που διέπραξε η κυβέρνησή του, ως αποτέλεσμα άκρατου ενδοτισμού στις πιέσεις των δανειστών.

Στην αναβολή της περικοπής τους – την οποία περικοπή συνομολόγησε ανοήτως η κυβέρνηση προκειμένου να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους και το υπερπλεόνασμα –συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα έχει ήδη καταθέσει σχετική τροπολογία (στις 09/07). Ανάλογη κίνηση έκανε και το ΚΙΝ.ΑΛ.

Διαπραγματευτική θέση «στο πιάτο»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, έχει εξηγήσει γιατί το μέτρο της περικοπής δεν είναι αναγκαίο, δίνοντας “στο πιάτο” επιχειρήματα για τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς : «Η δική μου προσωπική θέση, είπε, είναι πάρα πολύ καθαρή. Το μέτρο αυτό της περικοπής των ονομαστικών συντάξεων δεν χρειάζεται και δε χρειάζεται γιατί νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση παράλληλα με ένα άλλο πολύ πιο βαρύ μετρό, στο οποίο σπανίως αναφερόμαστε. Πρόκειται για το πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του παγώματος των συντάξεων είναι πολύ μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της ονομαστικής περικοπής που έχει νομοθετηθεί από 1/1/19 . Το πάγωμα των συντάξεων έχει όφελος δημοσιονομικό 2,8% του ΑΕΠ ενώ η ονομαστική περικοπή 1,5% του ΑΕΠ» μας λέει ο κ. Βενιζέλος.

Τι λένε οι Θεσμοί

Ωστόσο οι Θεσμοί, για την ώρα τουλάχιστον, κάνουν τους δύσκολους. “Οι δεσμεύσεις είναι για να τηρούνται” επεσήμανε, την Παρασκευή, που πέρασε, ευρωπαίος αξιωματούχος σε έλληνες δημοσιογράφους στην έδρα της Κομισιόν, προειδοποιώντας την Αθήνα να μην πάρει πίσω οποιαδήποτε μεταρρύθμιση έχει συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσει ατύπως στη Βιένη δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, η όποια συζήτηση πριν την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα ήταν «πρόωρη».Υπενθύμισε, πάντως, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

 

Πηγή: economico.gr