Βild: Ο Σόιμπλε προετοιμάζεται για ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

Τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προετοιμάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για μια ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας, στην περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, γράφει η Bild.

Η γερμανική εφημερίδα, δεν αποκαλύπτει τις πηγές της, ωστόσο επισημαίνει ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μπορεί να καλύψει το κενό που θα αφήσει το ΔΝΤ. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι η Μπούντεσταγκ πρόκειται να ψηφίσει για το τροποποιημένο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της έχουν διαρκέσει πολλούς μήνες, λόγω των διαφορών που υπάρχουν στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και ενέργειας, αλλά και στους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Το Ταμείο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα συμμετάσχει σε ελληνικό πρόγραμμα μόνο αν σε αυτό περιλαμβάνεται ελάφρυνση του χρέους.

Από την πλευρά της η γερμανική Κυβέρνηση, επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία του προγράμματος, όμως το Βερολίνο αρνείται τη χορήγηση σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Άλλωστε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πριν από δύο περίπου ημέρες διεμήνυσε στην Αθήνα ότι ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ θα είναι πιο σκληρό από ό,τι ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Ταμείου.