Από κόσκινο 1,2 εκατ. ΑΦΜ- Διασταύρωση περιουσιακών στοιχείων σε 24ώρες

Στα σκαριά είναι το λογισμικό που θα επιτρέπει στους ειδικούς ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να προχωρούν σε ελέγχους και διασταυρώσεις των περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων, ώστε να εξακριβωθεί εάν έχει υπάρξει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Η ειδική εφαρμογή που έχει πλέον στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δίνει μέσα σε λίγες μόνο ώρες την πλήρη εικόνα για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων (αναλήψεις- καταθέσεις) προκειμένου να γίνει εκ των υστέρων η σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή έως τώρα απαιτούνταν ακόμη και μήνες με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα επιταχυνθούν οι έλεγχοι οι οποίοι σε πρώτη φάση αναμένεται να επικεντρωθούν στους 1.207.047 φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στην ενιαία λίστα που έχει συσταθεί από όλες τις λίστες φοροδιαφυγής.

α) Καταθέτες μεγάλων ποσών που περιλαμβάνονται σε 65 CD που έχει στην κατοχή του το ΥΠΟΙΚ. Σε αυτά υπάρχουν τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από την 1η Ιανουαρίου 2000 έως τις 8/6/2012 τραπεζικούς λογαριασμούς (όχι όψεως) μέσω των οποίων είχαν γίνει, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης από 300.000 ευρώ ή είχαν αποσταλεί εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.

β) Πρόσωπα που βρίσκονται σε λίστες όπως Λαγκάρντ ή Μπόγιαρνς, με τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους να αφορούν στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2002 (οπότε εισήχθη η Ελλάδα στην Ευρωζώνη) μέχρι σήμερα.

Σε περίπτωση που από τους ελέγχους προκύψει θετική διαφορά μεταξύ των καθαρών αυξήσεων στις καταθέσεις και του εισοδήματος που έχει δηλωθεί, τότε αυτή η διαφορά θεωρείται αποτέλεσμα φορολογικού ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να δικαιολογήσουν τα χρήματα, αν δηλαδή προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία ή αν πρόκειται για λάθος που μπορεί να διορθωθεί.

Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους να ενταχθούν σε ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτου εισοδήματος και να απαλλαγούν από τον φορολογικό έλεγχο και ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας φόρο που θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το αδήλωτο εισόδημα.