Αναβάλλεται η τηλεδιάσκεψη - Μέσω μηνυμάτων η επικοινωνία Κυβέρνησης-Τρόικας

Με ένα νέο e-mail το οποίο θα αποσταλεί είτε αργά σήμερα το βράδυ είτε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αποφάσισε να απαντήσει η κυβέρνηση στις επιφυλάξεις που φέρεται να εξέφρασε η τρόικα με το ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε την Τετάρτη τα ξημερώματα ως προς το αποτέλεσμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι ελήφθη κατά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, του ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Τάσου Αναστασάτου και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο υπουργός Οικονομικών, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, γνωστοποίησε ότι δεν θα γίνει η προγραμματισμένη, για αργότερα σήμερα Τετάρτη, τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, αλλά ότι θα σταλεί, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το πρωί, ένα νέο ηλεκτρονικό μήνυμα από ελληνικής πλευράς το οποίο θα περιέχει επιπλέον στοιχεία. Το νέο αυτό ηλεκτρονικό μήνυμα έχει ως στόχο να ενισχύσει την επιχειρηματολογία που ήδη έχει διατυπώσει η κυβέρνηση και να υποστηρίξει τις ελληνικές προτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο email της τρόικας, το οποίο αποτελεί απάντηση στο πακέτο προτάσεων που έστειλε και πάλι δια της μορφής του ηλεκτρονικού μηνύματος, αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, αμφισβητούν την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων (π.χ. αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης στο σκέλος των αποδείξεων μέσω λαχειοφόρου αγοράς).

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, οι δανειστές ζητούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα στην περίπτωση που οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα αλλά και εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται από ελληνικής πλευράς άμεσα. Τάσσονται υπέρ της οριστικοποίησης των μέτρων που θα ληφθούν στο Ασφαλιστικό, ακόμη και αν αυτά εφαρμοστούν αργότερα, επιμένουν για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και επαναφέρουν το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων ζητώντας, να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια, ώστε να μειωθεί ο αριθμός όσων θα μπορούν να υπαχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και κατά συνέπεια συμφωνία για την Ελλάδα στο EuroGroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Δεν απέκλειαν επίσης και το ενδεχόμενο συμφωνίας για παράταση -σε πρώτη φάση- του υφιστάμενου προγράμματος και -σε δεύτερη-την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή, που θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα στις αγορές.