Ο Πούτιν αγρίεψε: Κόβει όλες τις αυξήσεις σε υπουργούς, αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Δημόσιοι υπάλληλοι, κυβερνητικοί, υπουργοί, ακόμα και στενοί συνεργάτες του Προεδρικού Μεγάρου της Ρωσίας, την Τετάρτη δέχθηκαν ψυχρολουσία όταν άκουσαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει πως οι αυξήσεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά για το 2015 μπαίνουν στις καλένδες.

Η αλλαγή του τοπίου, με την πτώση του πετρελαίου και τις πιέσεις που δέχεται η χώρα από το εμπάργκο της ΕΕ, είναι εμφανής. Η οικονομία της Ρωσίας δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, επομένως αυτή η κίνηση του Πούτιν να περικόψει τις δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο και κυβερνητικό τομέα κρίθηκε επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας (Rosstat), τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 ο μέσος μισθός των ομοσπονδιακών οργάνων ήταν 96.500 ρούβλια τον μήνα (1.529 ευρώ), ο μέσος μισθός στην προεδρική διοίκηση έφτανε στα 216.400 ρούβλια (3.430 ευρώ) και ο μισθός των κυβερνητικών στελεχών άγγιζε τα 200.400 ρούβλια (3.177 ευρώ).

Ο Πούτιν, εξηγώντας την απόφασή του, είπε πως οι μισθοί των δημόσιων λειτουργών είχαν ήδη αυξηθεί προ της ύφεσης, επομένως δεν κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει και νέα αύξηση.

Aξίζει να σημειωθεί πως από τότε που επέστρεψε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο, το 2012, έχει δώσει στους συμπολίτες και τους υπουργούς του καλές αυξήσεις. Εξάλλου, τις αυξήσεις αυτές τις είχε υποσχεθεί και προεκλογικά, προτού αναλάβει δηλαδή τον προεδρικό θώκο της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια ο Πούτιν είχε υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τους μισθούς των γιατρών αλλά και των πανεπιστημιακών μέχρι και 200%.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/