Αμετάβλητη στο 5,3% η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούλιο

Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας με σταθερό ρυθμό τον Ιούλιο, αν και εκατομμύρια Αμερικανών παραμένουν στο περιθώριο σε ένα νέο σημάδι ότι παραμένει κάποια υποτονικότητα στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 215.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή οι αναθεωρήσεις στα στοιχεία των προηγούμενων μηνών έδειξαν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 14.000 περισσότερες θέσεις εργασίας το Μάιο και τον Ιούνιο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο δείκτης ανεργίας, ο οποίος προκύπτει από ξεχωριστή έρευνα στα αμερικανικά νοικοκυριά, παρέμεινε σταθερός στο 5,3% τον Ιουλίου. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 215.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο με την ανεργία να παραμένει αμετάβλητη στα 5,3%.

Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 5 cents, ή 0,2%, τον περασμένο μήνα στα 24,99 δολ. Από το προηγούμενο έτος, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,1%. Στο μεταξύ, το ποσοστό των Αμερικανών που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό έμεινε αμετάβλητο στο 62,6% τον Ιούλιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1977.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve περιμένουν να δουν σημάδια ότι η αγορά εργασίας κινείται στην κατεύθυνση της πλήρους απασχόλησης καθώς και επιστροφής του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% πριν προχωρήσουν στην πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2006.