Ακόμα μια κίνηση του Ομπάμα για την εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, χτες παρουσίασε μια έκθεση στο Κογκρέσο με την οποία εκφράζει την πρόθεσή του να αφαιρέσει την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση του Προέδρου, στην προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας.

Η κουβανική κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει καμία υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία τους τελευταίους έξι μήνες.Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε διαφορές με την κουβανική κυβέρνηση, όμως οι ανησυχίες μας για πολλές από τις πολιτικές και τις ενέργειες της Κούβας δεν εμπίπτουν στα κριτήρια για την υπαγωγή της χώρας στον κατάλογο αυτό“, σημείωσε ο Ομπάμα.

Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν προθεσμία 45 ημερών για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόταση – έκθεση του Ομπάμα.

Ο Ντικ Ντάρμπιν, δεύτερος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υποστήριξε την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας: “Αν και δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής του καθεστώτος του (Κουβανού προέδρου Ραούλ) Κάστρο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το άνοιγμα του νησιού στις ιδέες, το εμπόριο και την αμερικανική ώθηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δούμε μια χώρα πιο ανοικτή και πιο ανεκτική“.

Να θυμίσουμε πως η  Κούβα βρίσκεται από το 1982 στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία μαζί με τη Συρία, το Σουδάν και το Ιράν, μετά από απόφαση της Κυβέρνησης του Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν είχε συμπεριλάβει την Αβάνα στον κατάλογο αυτό εξαιτίας της υποστήριξής της στους Βάσκους αυτονομιστές της ETA και τους αντάρτες FARC στην Κολομβία.