Έκρηξη οργής στις ΗΠΑ: Νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό με 8 σφαίρες πισώπλατα (video)

Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη και οργή στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η νέα εν ψυχρώ δολοφονία Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό στην Νότια Καρολίνα, αυτήν την φορά, η οποία σημειώθηκε το Σάββατο αλλά έγινε γνωστή μετά την δημοσιοποίηση video το οποίο, πρακτικώς, οδήγησε και στην σύλληψη του αστυνομικού. Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα New York Times.

Στο video απεικονίζεται ένας λευκός αστυνομικός να πυροβολεί πισώπλατα οκτώ φορές και να σκοτώνει έναν άοπλο Αφροαμερικανό, τον Ουόλτερ Σκοτ, τον οποίο σταμάτησε για έλεγχο ρουτίνας επειδή είχε σπασμένο φανάρι στο αυτοκίνητό του και μεταξύ τους σημειώθηκε ένας διαπληκτισμός. Στη συνέχεια, μάλιστα, ενώ ο Αφροαμερικανός είναι πεσμένος στο έδαφος και ψυχορραγεί του περνά και χειροπέδες πισώπλατα και τον αφήνει σιδηροδέσμιο και αφού έχει ξεψυχήσει. Ο Εισαγγελέας του απήγγειλε κατηγορία για δολοφονία (που επισείει από την θανατική ποινή μέχρι 30ετή κάθειρξη) ενώ απολύθηκε από το αστυνομικό σώμα. Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας, κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από το video.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο αστυνομικός δήλωσε από τον ραδιοπομπό του ότι το θύμα τού άρπαξε το taser. Όμως στο βίντεο φαίνεται ότι ο αστυνομικός χρησιμοποιεί το taser κατά του Ουόλτερ Σκοτ την ώρα του διαπληκτισμού με τον αστυνομικό. Τότε, το θύμα ξεφεύγει, τρέχοντας με δυσκολία, ενώ ο αστυνομικός βγάζει το όπλο του και πυροβολεί οκτώ φορές πισώπλατα. Στο ένταλμα σύλληψης αναγράφεται ότι «ο Τόμας Σλάγκερ… σκότωσε το θύμα παρανόμως και εκ προμελέτης. Πυροβόλησε επανειλημμένως το θύμα στην πλάτη έπειτα από διαπληκτισμό».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αδελφός του θύματος αναρωτήθηκε: «Εάν δεν υπήρχε το video, θα μαθαίναμε την αλήθεια; Ή θα βλέπαμε μία επανάληψη των πρόσφατων περιστατικών (αστυνομικής βίας;). Όμως τώρα, γνωρίζουμε την αλήθεια».  Ο δικηγόρος της οικογένειας πρόσθεσε από την πλευρά του ότι «ο δρόμος για την απόδοση δικαιοσύνης ξεκινά από τώρα».

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι «θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις εξελίξεις» της υπόθεσης διευκρινίζοντας ότι έρευνα διεξάγει και το FBI.

Το νέο αυτό περιστατικό ωμής ρατσιστικής δολοφονικής συμπεριφοράς απέναντι σε Αφροαμερικανό από λευκό αστυνομικό έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων δολοφονιών τους τελευταίους μήνες που έχουν πυροδοτήσει ένταση και σκληρά επεισόδια σε πολλά μέρη των ΗΠΑ. Ήδη έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις στην Νότια Καρολίνα ενώ αναμένονται και άλλες σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ.