Ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Στο στόχαστρο των Ισραηλινών νοσοκομεία με αμάχους

Ακατάπαυστοι είναι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου χθες, Παρασκευή 10/11 υπέστησαν πολύνεκρα πλήγματα σχολείο και νοσοκομεία όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστινίων αξιωματούχων.

 

Η Χαμάς ανέφερε χθες πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα στο συγκρότημα του νοσοκομείου Σίφα, στην πόλη της Γάζας, όπου το σύστημα υγείας έχει «γονατίσει», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Ισραηλινά άρματα μάχης πολιορκούν τέσσερα νοσοκομεία στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας», τόνισε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η Χαμάς απέδωσε το πλήγμα στο Ισραήλ, όπως και ο διευθυντής του νοσοκομείου Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο έφθασαν «περίπου πενήντα πτώματα εξαιτίας βομβαρδισμού το πρωί σε σχολείο» της πόλης που είχε υποδεχθεί εκατοντάδες εκτοπισμένους.

«Όλα τα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας μπήκαν στο στόχαστρο» του ισραηλινού στρατού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν το νοσοκομείο παίδων αρ Ραντίσι περικυκλωμένο από άρματα μάχης.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ χθες εναντίον του νοσοκομείου Αλ Κουντς («Ιερουσαλήμ»), κάνοντας λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό.

Ο διευθυντής του νοσοκομείο Σίφα έκανε λόγο για πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης εναντίον του μαιευτηρίου. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τουλάχιστον επτά πτώματα κοντά στο νοσοκομείο.

Πατέρας 32 χρονών, που είπε πως ονομάζεται Αμπού Μοχάμεντ, αφηγήθηκε πως είχε καταφύγει στο νοσοκομείο Ας Σίφα, στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, μαζί με 15 μέλη της οικογένειάς του, μετά τον βομβαρδισμό της γειτονιάς του, στην ανατολική πόλη της Γάζας. «Δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία, ο στρατός έπληξε το Σίφα, δεν ξέρω πλέον τι να κάνω», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός γνωρίζει τις ευαισθησίες των νοσοκομείων στη Γάζα. «Ο Ισραηλινός Στρατός δεν πυροβολεί ομήρους, αλλά αν δούμε έναν τρομοκράτη της Χαμάς θα τον σκοτώσουμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Εδώ και χρόνια οι αρχές του Ισραήλ κατηγορούν τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να εξαπολύει επιθέσεις, ή να κρύβει υπόγειες σήραγγες, και άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. Το κίνημα το διαψεύδει.

Το Ισραήλ αποδέχθηκε να κάνει καθημερινές ανθρωπιστικές «παύσεις» των επιχειρήσεών του για να μπορούν να φεύγουν άμαχοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου μαίνονται οι πιο σφοδρές εχθροπραξίες, προς το νότιο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

 

Σκληρές μάχες στην καρδιά της πόλης

Τις τελευταίες ημέρες, το ισραηλινό επιτελείο λέει πως μαίνονται σκληρές μάχες με τη Χαμάς στην καρδιά της πόλης της Γάζας, όπου κατ’ αυτό βρίσκεται το «κέντρο» της δομής του παλαιστινιακού κινήματος, που χρησιμοποιεί δαιδαλώδες σύστημα υπόγειων σηράγγων.

Παράλληλα, ρουκέτες συνεχίζουν να εκτοξεύονται καθημερινά από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, όπου ήχησαν σειρήνες χθες στο Τελ Αβίβ. Δυο γυναίκες τραυματίστηκαν από θραύσματα, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Στην πόλη της Γάζας, που έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, που αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη βασικών διατροφικών ειδών, οι μάχες εντείνονται, ενώ οι οικογένειες που φεύγουν προς νότο σχηματίζουν ολοένα μεγαλύτερες φάλαγγες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων έχει φθάσει τους 1,6 εκατ. ανθρώπους από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Στον μακρόστενο παλαιστινιακό θύλακο έχει διακοπεί η προμήθεια νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τροφίμων και φαρμάκων αφότου το Ισραήλ επέβαλε ολοκληρωτική πολιορκία την 9η Οκτωβρίου.

Στον βορρά, όπου παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, «η έλλειψη τροφίμων είναι ολοένα πιο ανησυχητική», τόνισε ο ΟΗΕ.

Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11.078 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 4.506 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Παράλληλα χθες, οι ισραηλινές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον απολογισμό των θυμάτων της αιφνιδιαστικής επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος που διέπραξε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 7η Οκτωβρίου, στους περίπου 1.200 νεκρούς.